nieuws

Vondelingenkamer in ziekenhuis Isala in Zwolle wordt vanochtend geopend

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Als eerste ziekenhuis in Nederland opent Isala in Zwolle vanochtend een zogeheten vondelingenkamer. Vrouwen in nood kunnen daar anoniem hun baby achterlaten.Â
Een team van professionals staat klaar om steun en hulp te bieden aan moeder en haar pasgeboren kind. De vondelingenkamer is een samenwerking tussen het ziekenhuis en stichting Beschermde Wieg.

Particuliere vondelingenkamers

In Nederland bestaan inmiddels vier vondelingenkamers bij particulieren in Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Papendrecht. Vorige maand werd voor het eerst zo'n kamer gebruikt: een jonge vrouw droeg haar pasgeboren kind over aan vrijwilligers van stichting Beschermde Wieg in Groningen.
Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Daarom strijdt Beschermde Wieg al tijden voor een gedeeltelijke wetswijziging. Volgens de stichting worden elk jaar twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.
De opening van de vondelingenkamer van ziekenhuis Isala in Zwolle is live te volgen op de website van RTV Oost.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.