nieuws

Tikkie Terug Jaap-klassement: PEC en Twente in subtop, Heracles middenmoter

Thomas Lam
Thomas Lam
Het is een bijzonder lijstje onder de naam 'Tikkie Terug Jaap-klassement'. Daarin worden de clubs in de eredivisie gerangschikt op basis van het aantal balletjes terug op de keeper.
In dat klassement vinden we PEC Zwolle op plek vier (19,4x x p/duel) en FC Twente op plek zes (18,5 x p/duel). Heracles Almelo doet het wat dat betreft wat beter op plek elf met 15,2 keer per wedstrijd. 
Cambuur Leeuwarden blijkt het meest achteruit te hebben gespeeld, terwijl AZ juist het minst een 'tikkie terug' heeft gedaan. Die zien we dus terug helemaal onderaan de lijst. 

Zilver voor Thomas Lam

Qua individuele spelers krijgt Thomas Lam van PEC Zwolle de zilveren medaille. In het afgelopen seizoen speelde hij de bal 209 keer terug op zijn keeper.
Slechts zeven keer minder dan de winnaar Etiënne Reijnen van FC Groningen. 

Veel terugspeelballen

Het bijzondere klassement is een hersenspinsel van Bart Frouws. Hij zag in een rapport van de KNVB dat in het Nederlands voetbal er veel op de keeper teruggespeeld zou worden. 
"Vandaar dat ik alle passes van spelers terug op de doelman eens op een rijtje heb gezet om te laten zien welke clubs en spelers dit vaak doen", vertelt hij. 
Met een verwijzing naar het bekende "Tikkie terug Jaap" van FC Knudde werd vervolgens het klassement geboren. 

Automatisch bijgehouden

Het klassement is overigens geen hobbyproject van Frouws. Hij werkt bij Opta Sports, een partij die alle statistieken van voetbalduels registreert. "We houden alle acties tijdens voetbalwedstrijden bij, van passes tot tackles en van een simpele ingooi tot schoten op doel."
De statistieken daarvan worden aangeleverd bij kranten en omroepen, maar zijn dus ook anders te interpreteren. Zo blijkt maar weer uit dit bijzondere lijstje. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.