nieuws

De Brandwacht is de Twentse opvolger van De Nachtwacht

De brandweer heeft sinds februari een nieuw pak, gemaakt met materialen uit Nijverdal. Om het Twentse tintje aan het pak te vieren is 'De Brandwacht' gemaakt, een variant op De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
"Iedereen was meteen enthousiast", vertelt brandweercommandant Stephan Wevers met een lach. Hij mag in de nieuwe editie op de plek van kapitein Frans Banninck Cocq staan. Maar daar hield hij zich niet mee bezig: "Het is heel bescheiden, we hebben niet het idee dat we het origineel kunnen invullen."

Een kwartier poseren

Het poseren voor de foto viel de commandant van Brandweer Twente niet mee: "We hebben de foto opgedeeld in meerdere delen. Je stond dus met een man of 3-4 te poseren. Die delen zijn later samengevoegd."
"Wij stonden er ongeveer een kwartier, en dat kwartier was al best lang. En dan realiseer je dat mensen voor het origineel echt dagen hebben moeten poseren." De fotoshoot vond ongeveer twee maanden geleden plaats. Wevers: "We zijn er de hele middag mee bezig geweest. Van een uur of 4 's middags tot 's avonds 11."

Dameswacht

Het is niet de eerste adaptatie van het beroemde schilderij van Rembrandt. Müfide Halaceli maakte begin 2015 al 'De Dameswacht'. Een portret van 30 topvrouwen. Halaceli is ook bij dit portret betrokken: "De Brandwacht is een logisch vervolg op De Dameswacht."
Ze is content met het resultaat: "De brandweerlieden stralen stuk voor stuk. Je ziet hun Twentse trots en beroepseer van het portret spatten!"

Schuttersgilde

Commandant Stephan Wevers vind de link tussen de brandweer en De Nachtwacht treffend: "Op het origineel van Rembrandt zie je het schuttersgilde. Ze hielden ze openbare orde in de stad Amsterdam. Ze pakten niet alleen rovers op, maar bestreden ook branden. Daar zie je gelijkenissen."
"Plus, Nachtwacht en Brandwacht is gewoon een leuke woordspeling.

Twentse Ambassade

De foto is straks te bewonderen is alle kazernes van Twente. Maar niet alleen daar: Het bijzondere portret zal binnenkort ook worden aangeboden aan de Twentse Ambassade in Amsterdam. Dicht in de buurt van De Nachtwacht in het Rijksmuseum en het woonhuis van Rembrandt van Rijn in Amsterdam.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.