nieuws

"Zaak FC Twente moet niet voor rechter maar naar beroepscommissie KNVB"

De KNVB vindt dat FC Twente niets te zoeken heeft bij de rechter bij het aanvechten van het besluit van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen. Dat betoogde advocaat Knijff van de KNVB vanmorgen voor de rechtbank in Utrecht tijdens de behandeling van het kort geding tussen de voetbalbond en FC Twente.Â
De advocaat van de KNVB wil dat de rechter de zaak teruggeeft en FC Twente opdraagt in beroep te gaan bij de beroepscommissie van de KNVB. Knijff vindt dat FC Twente te vroeg op de deur van de rechter heeft geklopt. "FC Twente had vanmorgen niet de afslag naar Utrecht moeten nemen, maar naar Zeist."
Een beroep bij de beroepscommissie van de licentiecommissie zou op 6 juni plaats kunnen vinden, stelde de advocaat tijdens de zitting. Eeen week later zou dan al uitspraak gedaan kunnen worden. Volgens advocaat Knijff is er dan sneller duidelijkheid dan de gerechtelijke weg die FC Twente nu kiest. De rechtbank in Utrecht kan volgens hem ook geen uitspraak doen over de licentie van FC Twente.

Schoon schip maken

Advocaat Segaar van FC Twente betoogde dat de club zich heeft gehouden aan de voorwaarden die de licentiecommissie van de KNVB heeft gesteld voor het behouden van de proflicentie. De opdracht was schoon schip maken. Dat heeft FC Twente gedaan, betoogde advocaat Segaar vanmorgen tijdens het kort geding tussen FC Twente en de KNVB.
"De licentiecommissie had de club vervolgens niet mogen straffen voor nieuwe feiten die tijdens dat schoon schip maken nog naar buiten zijn gekomen", aldus Segaar. De proflicentie van FC Twente werd deze maand ingetrokken vanwege fouten van het oude bestuur bij de transfers van Dusan Tadic, Jesus Corona en Orlando Engelaar. FC Twente kreeg daarvoor in ruil een licentie waarmee de club in de Jupiler League mag spelen volgend seizoen. 

Misstanden in december

De licentiecommissie heeft op 15 december afspraken gemaakt met FC Twente. FC Twente heeft toen begrepen dat misstanden die nog naar buiten zouden komen, geen gevolgen zouden hebben op het besluit van de KNVB om de licentie terug te geven aan FC Twente.
Als FC Twente zich tenminste aan de voorwaarden van de licentiecommissie zou houden.
Volgens advocaat Segaar van FC Twente blijkt bovendien uit mailverkeer in april tussen de licentiecommissie en de club dat misstanden die na 15 december nog naar buiten kwamen niet zouden worden meegenomen. Volgens advocaat Segaar dacht ook de gemeente Enschede daar zo over. FC Twente heeft de KNVB ook schriftelijk gewezen op de mogelijkheid dat er nog niet nieuwe misstanden boven tafel zouden komen", aldus Segaar.
Advocaat Knijff bestreed dat de licentiecommissie heeft aangegeven dat nieuwe misstanden uit het verleden niet meer zouden tellen.
FC Twente oordeelde wel terecht dat er geen voorbehoud is gemaakt, stelde Knijff, maar dat is volgens de advocaat logisch.
"Dan was FC Twente na 15 december wel in een heel comfortabele positie terechtgekomen waarbij misstanden uit het verleden niet meer telden", aldus Knijff. "De licentiecommissie kende in december alleen de contouren van de overeenkomst met Doyen." 

FC Twente vleugellam

"FC Twente is vleugellam gemaakt door de onzekerheid over de toekomst van de club", zei Interim-directeur Onno Jacobs van de club vanmorgen. De directeur legde uit dat hij niet weet welke prijs hij kan vragen aan seizoenkaartkopers en sponsors en geen spelers kan contracteren. FC Twente zegt dat degradatie funest is voor de club. "Een faillissement dreigt", zei advocaat Segaar. 
Advocaat Knijff betoogde dat de problemen waar FC Twente in verzeild is geraakt, niet de schuld is van de licentiecommissie maar van FC Twente zelf. De advocaat sprak daarbij wel zijn waardering uit voor de inspanningen van het nieuwe bestuur. 
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.