nieuws

Kim Nguyen doorbreekt taboe over bootvluchtelingen Vietnam met grafisch boek

Het is het verhaal van haar overleden vader, waar ze zelf nooit naar durfde te vragen. "In onze Vietnamese cultuur kijk je niet naar het verleden, maar blik je vooruit", aldus Kim Nguyen uit Zwolle. Door middel van foto's en documenten heeft ze het verhaal van haar vader, een Vietnamese bootvluchteling, vastgelegd.Â
Praten over duizenden mensen die tijdens en na de Vietnamoorlog in stampvolle vissersboten probeerden de vrijheid te bereiken, dat is nog altijd een taboe binnen de Vietnamese gemeenschap. "Mijn vader en mijn moeder maakten de overtocht, maar daar heb ik nooit met hen over gepraat", aldus de Zwolse.
Voor haar afstuderen als grafisch vormgever besloot ze op basis van foto's en documenten van haar overleden vader een boek te maken. "Het is een eerbetoon aan hun dappere overtocht. Ik ben trots op ze en heb door het maken van dit boek meer verbondenheid met mijn eigen roots gekregen."

Grafisch handwerk

Het boek is een grafisch handwerk, dat uit vier delen: Vietnam, de bootreis, Singapore, Nederland. "Mijn vader kwam als vluchteling aan in Biddinghuizen, waar hij na vijf jaar asiel kreeg. Als bootvluchteling werd hij gered op zee door een Nederlands schip, vandaar dat hij in Nederland asiel kon aanvragen." Momenteel zijn er maar twee exemplaren van het handwerk. "Eentje heb ik zelf en de andere heb ik in februari naar de familie van mijn vader gebracht in Vietnam. Hen had ik achttien jaar niet gezien."
Nguyen wil graag dat haar boek in een grotere oplage verschijnt, om het taboe op de pijnlijke geschiedenis van Vietnamese vluchtelingen te verzachten. Om dit te bereiken is ze gaan crowdfunden. 
Meer informatie op: www.voordekunst.nl/projecten/4442

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.