nieuws

Overijsselse melkveehouders in actie voor betere melkprijs

Boze melkveehouders uit Overijssel doen morgen mee aan het landelijke protest tegen de lage Europese melkprijzen. Ze vertrekken in alle vroegte met bussen en tractoren naar Amsterdam, waar alle landbouwministers bijeen zijn voor een vergadering over het Europese landbouwbeleid.
Sinds 2014 toen de gemiddelde literprijs voor melk nog rond de 40 eurocent schommelde, is de literprijs met meer dan 10 cent gedaald. Dat komt door een enorme overproductie van melk op de Europese markt. Het aanbod is vele malen groter dan de vraag. De schade voor bedrijven loopt in de tonnen.

Liberalisering markt

Oorzaak is de liberalisering van de melkquota. Europese boeren mogen sinds 2015 zelf bepalen hoeveel melk ze willen produceren. 
Met de protestactie willen de boeren bereiken dat ze een tijdelijke financiële compensatie uit Brussel afdwingen. 

Europese oplossing

Maar bovenal moeten landbouwdeskundigen op zoek naar een oplossing om de overproductie van melk op de Europese markt weer in balans te brengen. Een probleem waar alle grote melk-producerende landen uit Europa mee aan de slag moeten. De protestactie is daarmee een dringende oproep aan de politici in Brussel om in actie te komen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.