nieuws

Verhalen over textielfabriek Gelderman in Oldenzaal vereeuwigd door documentaire

Verhalen over textielfabriek Gelderman zijn er genoeg. Want in de jaren dertig werkte meer dan een derde van alle Oldenzalers in de textielfabriek. Gelderman had in die jaren een dikke vinger in de pap in Noordoost Twente. Documentairemaakster Ingrid Kleinsman: "De mensen die zelf bij de fabriek hebben gewerkt hadden over het algemeen een soort van trots."Â
De familie Gelderman bepaalde mede wie waar woonde, welke sportclubs er waren en ze realiseerden hun eigen badhuis. Nu, 35 jaar na de sluiting Gelderman verschijnt er een documentaire over. "Zoveel mooie verhalen, dat was erg leerzaam", aldus Bart Lesscher. Hij studeert aan het Saxion en mocht meewerken aan de documentaire. "Dat was een voorwaarde van de provincie", weet Kleinsman. "En dat pakt goed uit, want we hebben veel van elkaar geleerd."
Samen organiseerden ze de 'Gelderman Verhalendagen'. "Dat heeft veel verhalen opgeleverd." Student Heleen Blauw: "Ik raakte goed bekend met een van de mannen die vroeger in de fabriek werkte. Die man stond zo positief in het leven." Bijzonder is dat voor de documentaire een nazaat van de familie Gelderman de oud werknemer ontmoet. Beiden van dezelfde leeftijd, maar met een compleet andere levensloop.
In de documentaire zit verweven dat het voor de nazaten ook niet altijd makkelijk was om een 'Gelderman' te zijn. "Dan moest je als jonge jongen op 'vaders stoel' gaan zitten als je bij een vriendje thuis ging spelen", vertelt een van de kleinzonen in de documentaire.

De documentaire Het fabriek, verhalen over Gelderman is zondag om 21.00 uur te zien op TVOost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.