nieuws

De Wonne Almelo zet mensen in hun kracht

Al meer dan twintig jaar is woongemeenschap De Wonne aan de Arendboersweg een begrip in Almelo.
De woongemeenschap is genomineerd voor de jaarlijkse religieuzenprijs van de Konferentie Nederlandse Religieuzen. De prijs is een geldbedrag van vijfduizend euro.

Tijdelijk onderdak

Naast zes vaste kerngroepleden biedt De Wonne onderdak aan mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben. Ludger Schüling, zelf kerngroeplid: 
"Dat kunnen mensen zijn die uit hun huis zijn gezet omdat ze een huurachterstand hebben. Of net uit de gevangenis komen en geen huis meer hebben. Of in een scheiding liggen."
Ook asielzoekersgezinnen hebben er in de afgelopen jaren onderdak gevonden.
De gasten mogen maximaal negen maanden blijven. Ze worden na die tijd in staat geacht weer op eigen benen te staan. 
De Wonne is gevestigd in een oud klooster achter de gesloten Egbertuskerk. De kerk is nu in gebruik bij de voedselbank. Als er op vrijdag verse waar overblijft, schenkt de voedselbank dat aan De Wonne. De gasten betalen een eigen bijdrage.

Kleine kamertjes

Waar vroeger de nonnen woonden, is nu ruimte voor de tijdelijke gasten. De kamertjes zijn erg klein; er is ruimte voor een bed, een tafel en een stoel. "Het moet ook niet te comfortabel zijn," meent Ludger, "de mensen moeten wel een prikkel hebben om weer verder te gaan.
Heileen Holman is sinds 2007 uitwonend kerngroeplid. Ze woont in Nijverdal maar draait verder wel zoveel mogelijk mee in de groep. "Het geeft heel veel voldoening als je ziet dat mensen op het goede spoor komen. Maar het mooiste is, dat ze het eigenlijk zelf doen". 

Religieuzenprijs

In november wordt bekend gemaakt wie van de tien genomineerden de de religieuzenprijs in ontvangst mag nemen. De prijs is dit jaar vooral bedoeld voor initiatieven op het gebied van barmhartigheid.
De Wonne Almelo komt voort uit De Wonne in Enschede. Er is ook een Wonne in Glanerbrug.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.