nieuws

Natuurlijk tuinieren in de Priona Tuinen

"De planten bepalen zelf hoe de tuin eruit ziet", met die gedachte begon tuinarchitect Henk Gerritsen samen met Anton Schlepers in 1983 met de aanleg van de Priona Tuinen in Schuinesloot.
Na hun overlijden was er in eerste instantie niemand die de tuinen wilde overnemen, totdat Gitta Luiten zich meldde. Ze verhuisde er speciaal voor van Amsterdam naar het Vechtdal, waar ze tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt van kreeg. De tuin is ecologisch, waarin alleen op natuurlijke wijze getuinierd wordt. Dat betekent dus zonder bestrijdingsmiddelen en niet al teveel menselijke ingrepen.
Toch zijn er wel vrijwilligers die de tuin onderhouden, want anders is het op den duur geen tuin meer te noemen vertelt Gitta. "We laten de natuur haar gang gaan, maar hebben wel een bepaalde tuin voor ogen." Doordat planten vrij kunnen groeien zijn er allerlei wilde plantensoorten ontstaan, die vrijwel nergens in Nederland meer voorkomen. En behalve dat deze er mooi uitzien, kun je er ook nog lekkere dingen mee maken!
Kijk voor meer mooie video's van Overijssel op onze website, of bezoek onze Facebookpagina voor het laatste nieuws of leuke winacties!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.