nieuws

Diederik Samsom na staandehouding Typhoon: 'gezamenlijk deze error uit ons systeem deleten'

Optreden Typhoon tijdens zomerfeest Hengevelde
Optreden Typhoon tijdens zomerfeest Hengevelde
"Laten we ons realiseren dat het talloze onbekende Nederlanders met een donkere huid dagelijks overkomt. Laten we er iets aan doen. In het besef dat we alleen gezamenlijk en met volharding deze error uit ons systeem kunnen deleten." PvdA-fractie Diederik Samsom is verdrietig en boos over de staandehouding van rapper Typhoon in Zwolle. "Dit is namelijk geen eenmalige misser van een individuele politieman."
Typhoon schreef gisteren op zijn Facebookpagina dat hij in Zwolle door de politie staande was gehouden. "Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees: verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt."

Dikke error

De rapper vervolgt zijn bericht: "Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving."
De politie kwam al snel met een reactie. "In een gesprek met de leidinggevende van de agenten blijkt dat de combinatie van de leeftijd, de dure auto en de huidskleur van Typhoon reden zijn geweest om hem aan de kant te zetten. Dat hebben de agenten ook toegegeven in een gesprek vanmiddag met Typhoon."

Kamervragen

Geen eenmalige misser van een individuele politieman zegt Diederik Samsom dus over het incident. "Racisme en discriminatie zitten hardnekkig diep in de samenleving. Het is, in Typhoons eigen woorden, 'een error in het NL systeem'". De fractie heeft inmiddels Kamervragen gesteld.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.