nieuws

Hoogleraren: falend toezicht KNVB mede oorzaak van problemen bij FC Twente

De Grolsch Veste (stadion FC Twente) in Enschede
De Grolsch Veste (stadion FC Twente) in Enschede
Voetbalbond KNVB heeft zelf ook een aandeel gehad aan de problemen bij FC Twente. Dat zeggen twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Volgens hen had de KNVB als extern toezichthouder moeten optreden, maar de bond heeft heeft te veel langs de zijlijn gestaan.
De licentiecommissie van de KNVB besloot onlangs om de proflicentie van FC Twente definitief in te nemen, maar gaf meteen een nieuwe licentie waardoor de club volgend seizoen in de Jupiler League uit moet komen. Dat zou volgens de club de doodsteek zijn, omdat de financiële problemen dan te groot worden.
De onderzoekers van de RUG concluderen dat de bond naar FC Twente wijst als het gaat om schuld aan de situatie, maar niet naar haar eigen rol kijkt. De KNVB had zelf een grote rol kunnen spelen in het voorkomen van de problemen. 

Wat ging er fout?

Falend toezicht, zowel intern als extern, is de belangrijkste oorzaak van de problemen bij de Enschedese club. De onderzoekers trekken daarbij de vergelijking met het bedrijfsleven. Daar zou een constructie met een bestuursvoorzitter die ook de voorzitter van de Raad van Commissarissen is ondenkbaar zijn. Bij FC Twente vervulde Joop Munsterman die dubbelrol jarenlang.
Maar in het bedrijfsleven is ook een externe toezichthouder, een rol waarvan de onderzoekers vinden dat de KNVB die zou moeten vervullen. Ze vragen zich af of de bond zichzelf wel als toezichthouder ziet en 'of zij van mening is dat zij in deze functie een actieve rol heeft te vervullen'.

Draconische maatregel

"Het handelen van de KNVB wekt de indruk dat, zolang de boeken door de accountant worden goedgekeurd, zij zich weinig zorgen maakt over het functioneren van een profclub." Een riskante werkwijze, want omdat de voetbalbond té laat optrad kon ze niet anders dan 'ingrijpen met een draconische maatregel'.
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.