nieuws

Verkoop warmtenet kost Hengelo 8,5 miljoen euro

De overdracht van het ambitieuze stadsverwarmingsproject in Hengelo kost de gemeente 8,5 miljoen euro. Netwerkbedrijf Alliander neemt de infrastructuur over en leveringsbedrijf Ennatuurlijk gaat de warmte verkopen. Volgens betrokken wethouders de enige mogelijkheid
Het dossier 'warmtenet' is al jaren een molensteen voor de gemeente Hengelo. Begin deze eeuw opgezet om de restwarmte die Akzo over houdt bij het indampen van het zout te gebruiken voor warmte in kantoren, fabrieken en woonhuizen. Want Akzo wil die warmte gratis leveren, mede ook om aan haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. 

Deelprojecten

De gemeente ging al jaren geleden voortvarend aan de slag; er is intussen al ruim tien miljoen geïnvesteerd in kleine deelprojecten. Het ROC neemt bijvoorbeeld warmte af, net als andere bedrijven en stadswijken. Maar het grote sluitstuk moet nog komen: de zogeheten 'Backbone' wat ervoor zorgt dat Akzo verbonden is met de afnemers. Die Backbone gaat naar verwachting ruim veertien miljoen kosten.
Alliander en Ennatuurlijk nemen de infrastructuur en klanten over voor 1 euro en worden voor 95 procent eigenaar. De overige 5 procent blijft bij de gemeente. Binnenkort zal de raad besluiten over dit voorstel.

Subsidie ophalen

In de tussentijd heeft de verantwoordelijk wethouder Elferink nog zoveel mogelijk subsidies opgehaald bij provincie, het Rijk en Europa. In totaal een subsidie van ruim negen miljoen. Met dat geld is de aanleg van de 'Backbone' binnen bereik gekomen. Daarnaast hebben de afgelopen tijd zich grote bedrijven als Thales en High Tech Systems Park zich gemeld als afnemer van de warmte. 

Een hoge prijs betalen

Met de overdracht betaalt Hengelo een hoge prijs van haar eigen 'duurzame' ambitie. Het is onwaarschijnlijk dat een gemeenteraad met de kennis van nu, zou instemmen met de uitgaven die Hengelo heeft gedaan. Maar het risico was te hoog en stoppen duurder, dus lijkt deze mogelijkheid de enige om van dit 'hoofdpijndossier' af te komen.
Overigens blijft er wel enig risico; als de aanbesteding van de backbone duurder uitvalt dan de 14,5 miljoen euro, dan zal Hengelo 65 procent van de overschrijding voor rekening nemen. Andersom trouwens ook: als de aanbesteding lager uitvalt krijgt Hengelo een gelijk percentage terug. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.