nieuws

"KNVB niet mede-verantwoordelijk voor problemen bij FC Twente"

De Grolsch Veste in Enschede
De Grolsch Veste in Enschede
De KNVB is het niet eens met de stelling dat slecht toezicht van de voetbalbond mede geleid heeft tot de problemen bij FC Twente. Dat zegt een woordvoerder van de KNVB in reactie op uitlatingen van twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Onderzoekers van de RUG stellen dat de KNVB, als extern toezichthouder, eerder moest ingrijpen. De bond stond te veel langs de zijlijn. Woordvoerder Hans van Kastel van de KNVB stelt dat clubs zelf verantwoordelijk zijn voor het toezicht op het beleid binnen de club. "Daar is de Raad van Commissarissen voor. Bij FC Twente was er sprake van jarenlang frauduleus handelen." 

En die dubbelrol van Munsterman dan?

Een situatie zoals bij FC Twente waar Munsterman bestuursvoorzitter en voorzitter van de Raad van Commissarissen was, is ongezond. Dat kan in geen enkel bedrijf, stellen de onderzoekers. Munsterman vervulde die rol jarenlang en daar had de KNVB eerder moeten ingrijpen. 
"Daar hebben wij wel vragen over gesteld", zegt Van Kastel. "Maar Munsterman stond bij de Kamer van Koophandel niet geregistreerd als voorzitter van de Raad van Commissarissen en bestuursvoorzitter." Uit het handelsregister blijkt dat Munsterman op 24 maart 2006 in functie treedt als voorzitter. Op diezelfde dag treedt hij uit als commissaris. 

Zoektocht naar een zondebok

Van Kastel ziet de uitlatingen van de beide onderzoekers van de RUG vooral als een nieuwe stap in de zoektocht naar de KNVB als zondebok. "Zij mogen dat vinden", stelt hij in reactie op de beschuldigingen die de onderzoekers uiten. "We begrijpen dat mensen een zondebok zoeken."
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.