nieuws

Uitspraak Raad van State kan inwoner van Dedemsvaart zijn huis kosten

Van Calker in januari bij de afgebroken appartementen
Van Calker in januari bij de afgebroken appartementen
Moet Jan van Calker uit Dedemsvaart zijn huis gaan verkopen, nu blijkt dat de gemeente Hardenberg hem terecht dwangsommen voor een bedrag van ruim honderdduizend euro heeft opgelegd? Als de gemeente vasthoudt aan die dwangsommen wel, zegt Van Calker zelf. Hij bouwde, zonder vergunning, appartementen in zijn achtertuin waar hij jarenlang mensen met sociale problemen opving.
Vandaag is door de Raad van State bekendgemaakt dat de gemeente de dwangsommen terecht heeft opgelegd. "Dat verbaast me niks, dit had ik al zien aankomen." Geld om de boete te betalen heeft hij niet. "Ik moet mijn huis dan gaan verkopen."

Gemeente heeft een probleem met de appartementen

De inwoner van Dedemsvaart ving sinds de jaren '80 jarenlang mensen met sociale problemen op. Om ze onderdak te bieden bouwde hij door de jaren heen appartementen in zijn achtertuin. Zonder vergunning. De gemeente stuurde brieven, maar die nam Van Calker voor lief. Dommigheid erkende hij eerder dit jaar.
Uiteindelijk moest de rechter in Zwolle er aan te pas komen en die gaf de gemeente gelijk: de gebouwen waren illegaal en moesten afgebroken worden. Maar Van Calker weigerde dat en de gemeente legde dwangsommen op. Hij zwichtte uiteindelijk en de appartementen verdwenen uit zijn achtertuin. Maar de boete bleef staan.

Dan maar naar de Raad van State

Om de boete alsnog van tafel te krijgen ging Van Calker naar de Raad van State. Zonder succes blijkt nu, want al zijn bezwaren zijn van tafel geveegd. En dus is het nu afwachten voor hem. 
Welke kant het opgaat weet hij niet. "Ik heb verschillende keren contact gezocht met de gemeente om hierover te praten, maar zonder succes. Ze hebben nooit met mij gesproken."

Hardenberg gaat uitspraak eerst bestuderen

De gemeente Hardenberg kan nog niets zeggen over wat er nu gaat gebeuren, daarvoor is het nog te vroeg. "We gaan de uitspraak eerst goed bestuderen, daarna gaan we bekijken wat we verder gaan doen."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.