nieuws

Veel water verwacht, kuikens in uiterwaarden van IJssel dreigen te verdrinken

Natuurliefhebbers maken zich zorgen over het lot van de weidevogels in de uiterwaarden van de IJssel.Â
Door de hevige regenval van de afgelopen dagen in Duitsland dreigt de IJssel buiten de oevers te treden. Het extra water stroomt de uiterwaarden in en de weidevogels dreigen daar het slachtoffer van te worden. 
Rijkswaterstaat verwacht donderdag en vrijdag het hoogste waterpeil in de rivieren. Natuurderij Keizersrande in Diepenveen, dat zich inzet voor de natuur in de omgeving, bereidt zich daarom nu al voor.

Koeien al geëvacueerd

Door het onderlopen van de uiterwaarden is het gras dat er groeit straks niet meer te oogsten is voor de koeien in de winter. "We zijn nu met loonwerkers met spoed al het gras aan het binnenhalen", zegt eigenaresse van Natuurderij Keizersrande Annette Harberink.
"Ook de 120 melkkoeien en jongvee hebben wij alvast verplaatst naar hoger gelegen stukken grond. Daar maak ik mij niet zo'n zorgen om." 

Kuikens verdrinken

Waar Annette zich wel zorgen om maakt zijn de weidevogels. "Het hele jaar doe je je best om zoveel mogelijk soorten weidevogels op de uiterwaarden te krijgen. Ik ben bang dat straks met het hoge water de nesten zullen wegdrijven en de kuikens gaan verdrinken. We kunnen daar helaas niks aan doen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.