nieuws

Opgeven is geen optie: deelnemers Alpe d'HuZes gestart met sponsortocht

Opgeven is geen optie! Eén of zes keer: de berg moet getrotseerd worden. Met dat motto in het achterhoofd beklimmen zo'n vierduizend Nederlanders, waaronder zo'n tweehonderd Overijsselaars, vandaag lopend of fietsend de Alpe d'Huez in Frankrijk. Ze halen geld op voor het KWF Kankerfonds.
Vanochtend om half vijf is het evenement gestart en gingen de eerste deelnemers naar boven. Het is de bedoeling om minstens één en maximaal zes keer de berg te beklimmen. De sponsortocht wordt voor de elfde keer gehouden.

Nederlandse enclave

"Je ziet hier duizenden mensen op en rond de berg, zoveel Nederlandse kentekens dat je helemaal niet het idee hebt dat je in Frankrijk bent", vertelt verslaggever Nico Wantia. "Het is net een Nederlandse enclave."
Het weer zit voorlopig mee: het is droog en niet al te koud. Bovenop de berg is het nog wel fris. "Het is ook een beetje mistig, maar dat is normaal in de bergen. Gelukkig is het niet al te koud, want dan is remmen tijdens de afdaling een stuk moeilijker."
Vanavond wordt bekendgemaakt hoeveel geld de deelnemers hebben opgehaald. Vorig jaar was dat ruim twaalf miljoen euro. In 2012 werd het meeste geld opgehaald: 32 miljoen. Nadat in 2013 ophef ontstond over het salaris van een van de initiatiefnemers van Alpe d'HuZes liep het bedrag flink terug.
Vanaf acht uur vanochtend zendt TV Oost de beklimming van de berg live uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.