nieuws

Droom van kippenboer uit Dalfsen komt uit: een mestvergister op het erf

Eindelijk is het zover: de mestvergister van kippenboer Bert Huisman uit Dalfsen wordt morgen officieel geopend. Na twaalf jaar realiseert pluimveehouder Bert Huisman zijn 'droom'.
Niet iedereen is het eens met de plannen van Huisman voor een mestvergister. In februari 2015 demonstreert de Partij voor de Dieren (PvdD) met omwonenden tegen de mestvergister en de uitbreidingsplannen van het pluimveebedrijf van Huisman. De demonstratie loopt uit de hand. Demonstranten en boeren gaan met elkaar op de vuist. 

6 miljoen euro

De mestvergister op het erf van Huisman kost 6 miljoen euro. Dat geld komt niet alleen van hem zelf, verschillende subsidies waren nodig om het project te realiseren.
Rund- en pluimveehouders uit de buurt kunnen hun mest brengen. De vergister zet het om in groene stroom, kunstmest en speciale mest voor tuincentra en de export. Volgens onderzoek is een mestverwerker niet per se milieuvriendelijk, maar Bert Huisman vindt het een goede oplossing: "Anders wordt de mest weggegooid, nu wordt het tenminste hergebruikt."

Mest wordt 100 dagen opgesloten

Via een ingenieus systeem komt de mest in grote silo's waar het minstens 100 dagen opgesloten blijft om de gassen eruit te kunnen laten. Of hij de investering terugverdient, weet Bert Huisman niet: "Ik hoop in 10 jaar het geld terug te hebben, maar door steeds veranderende wetgeving weet je het maar nooit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.