nieuws

Week van waterstoring in Sibculo: Vitens belooft beterschap en gaat leiding vervangen

Opnieuw een waterstoring in Sibculo
Opnieuw een waterstoring in Sibculo
Vitens is voor de zesde keer deze week een geknapte waterleiding in Sibculo aan het repareren. En weer zijn huishoudens aan de Gemeentestraat en de Kloosterstraat de klos. "De leiding stond al op de lijst om aangepakt te worden, maar we gaan hem nu met spoed vervangen", zegt een woordvoerder van waterbedrijf Vitens.
Het gaat om 45 huishoudens die zijn getroffen. Vitens hoopt de storing zo snel mogelijk op te lossen. Het bedrijf gaat op zoek naar een tijdelijke oplossing voor het probleem. De leiding wordt binnen twee maanden helemaal vervangen. De getroffen bewoners krijgen vandaag een brief van Vitens waarin de situatie wordt uitgelegd.

Zes keer in een week, dat is best vaak

Dat is inderdaad uitzonderlijk. Een waterleiding heeft een levensverwachting van ongeveer zestig jaar, zegt de woordvoerder van Vitens. "Soms is die levensduur langer, maar soms dus ook korter, zoals in Sibculo." Dan kan het dus gebeuren dat er, nadat er jarenlang niets aan de hand was, een aantal breuken in korte tijd ontstaan.

Hoe kan dat dan?

Dat heeft met verschillende factoren te maken. Hoeveel beweging zit er in de grond waarin de leiding ligt? En wat is de samenstelling van de grond? Sommige zuren die in de grond zitten hebben een negatief effect op de leiding. Ook kan een weg invloed hebben op de kwaliteit van de waterleiding. Wat in Sibculo de oorzaak is, kan de woordvoerder niet zeggen.

Een kwestie van beter controleren?

Het is eigenlijk niet te doen om alle leidingen zo goed in de gaten te houden dat een leidingbreuk voorkomen kan worden. "We hebben duizenden kilometers leiding in vijf provincies. Monitoren is dan niet te doen. Maar er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om de waterleidingen nog sterker te maken."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.