nieuws

Bassisschool Oud Avereest bij Balkbrug bestaat 400 jaar

Zo'n driehonderd oud-leerlingen van openbare basisschool Oud Avereest vlakbij Balkbrug hadden zich aangemeld voor een reünie van hun school.
Deze werd vrijdagmiddag en -avond gehouden in een grote tent in een weiland een paar kilometer verderop.

Oudste basisschool van het land?

De school bestaat ruim vierhonderd jaar en is daarmee waarschijnlijk één van de oudste basisscholen in Nederland. Hoe lang deze precies bestaat is niet bekend. Wel is duidelijk dat er 403 jaar geleden al les werd gegeven aan kinderen in buurtschap Oud Avereest.
Of dat op dezelfde plek was als waar de school nu staat, is onbekend. De lessen werden toen gegeven door monniken.

Feesttent

Het schoolgebouw is veel te klein voor zoveel reünisten. Daarom werd werd uitgeweken naar een feesttent in een weiland. Eén van de oudste deelnemers aan de reünie is 95 jaar. Het programma begon om 15:00 uur en duurt tot in de avond. In de tent werd gegeten en gedronken en vooral herinneringen opgehaald aan vroeger.

Voortbestaan niet in gevaar

De school draagt dezelfde naam als het buurschap en is een kleine plattelandsschool met op dit moment 56 leerlingen. Van enige bedreiging over het voortbestaan is volgens de directeur geen sprake. Het leerlingenaantal blijft de komende jaren stabiel.

Renovatie

Het schoolgebouw is in de jaren vijftig gerenoveerd, maar is nu ook weer aan een opknapbeurt toe. En dat gaat volgens de schooldirecteur het volgend schooljaar ook gebeuren. Het gebouw zal van binnen grondig worden aangepakt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.