nieuws

Oudste varende botter, de ZS13, na maanden restauratie weer in de vaart

Trossen los. Na met een stevige bijlslag de scheepslijn doorgehakt te hebben, geeft burgemeester Bilder van Zwartewaterland de ZS13 alle ruimte. De 150 jaar oude botter - de oudste varende van Nederland - is voor tienduizenden euro's gerestaureerd.
De ingrijpende restauratie was hoognodig. Het oude Zwartsluizer vissersschip was al jaren flink aangetast door houtzwam. 

Restauratie zorgt voor behoud oude ambacht

20 vrijwilligers hebben maanden werk gehad aan de restauratie, maar het resultaat mag er zijn. Scheepsbouwer en begeleider Richard van den Berg is er trots op. En dat is hij vooral omdat dankzij het zelf opknappen van het schip veel ambachtelijke vaardigheden zijn overgedragen aan jonge vrijwilligers. En daarmee is ook voor de toekomst verzekerd dat er vaklieden zijn die een restauratie aan een oude botter kunnen uitvoeren. Belangrijk, vooral omdat het werk aan een oud houten schip altijd doorgaat.
De ZS13 gaat per direct in de vaart. Vanzelfsprekend voor de vrijwilligers maar ook voor andere geïnteresseerden die graag eens mee willen varen. Zij kunnen zich bij de Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 aanmelden.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.