nieuws

Ministerie van Defensie: JSF mogelijk in latere vlucht ook boven Overijssel

JSF vliegt misschien toch nog over Overijssel
JSF vliegt misschien toch nog over Overijssel
Het ministerie van Defensie overweegt om de JSF binnenkort ook een rondje te laten vliegen over Oost-Nederland. Dat zegt woordvoerder overste Sydney Plankman van de Koninklijke Landmacht.Â
Hij reageert daarmee op kritische geluiden van de Twentse ambassade, waar de JSF vandaag tijdens een kennismakingsrondje met Nederland niet overheen vliegt. Ook inwoners van Groningen, Drenthe en Limburg moeten naar een andere provincie om het gevechtsvliegtuig te zien vliegen.
"Toen we de reacties zagen, hebben we besloten te kijken naar de mogelijkheden voor een tweede vlucht over Oost-Nederland", aldus Plankman.

Waarom niet boven Overijssel?

Dat het vliegtuig vanmiddag niet boven Overijssel vliegt heeft ook een praktische reden, zegt Plankman. "Bij het samenstellen van de route is ook gekeken naar de hoeveelheid brandstof dat in het vliegtuig kan. Daar is deze route uitgerold.
Plankman erkent dat daarbij is onderschat dat het links laten liggen van de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Limburg dergelijke reacties zou opleveren. Vandaar ook de mogelijke extra vlucht. Mensen in die provincies hebben net zoveel recht op het zien van de JSF als andere Nederlanders."

Overijssel heeft wel wat te bieden

Bij het rondje dat vanmiddag wordt gevlogen, doet de JSF belangrijke landmarks in Nederland aan, zoals Neeltje Jans in Zeeland. "Overijssel heeft zeker wel wat te bieden. "Ik heb jaren in Enschede gewoond en ben in die tijd gelegerd geweest op vliegbasis Twente."
Wanneer gevlogen wordt boven onder meer Overijssel is nog niet bekend.

Vlucht vanmiddag onzeker

Overigens is het nog maar de vraag of de JSF vanmiddag wel zal vliegen. Dat heeft te maken met het weer dat in de loop van de middag (in delen van) Nederland verslechtert, waardoor het vliegtuig door het wolkendek vanaf de grond niet te zien is.
Een beslissing over een go of no go, wordt later vandaag genomen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.