nieuws

"Asbestsanering is geen paniek-voetbal maar noodzakelijk"

In Nederland wordt veel te krampachtig omgegaan met asbestsanering. Dat zegt hoogleraar Helsloot die onderzoek heeft gedaan naar het asbestbeleid in Nederland. Asbestsanering kost soms onnodig veel geld, kosten die niet opwegen tegen het geringe gevaar voor de volksgezondheid.
Gedeputeerde Lievers van Overijssel spreekt Helsloot tegen. Er is niet voor niks een streng beleid. "Het is bewezen dat asbest slecht is voor de volksgezondheid en daarom heeft het Rijk besloten dat in 2024 alle asbest-houdende daken vervangen moeten zijn."

Dodelijke slachtoffers

"Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer is vergelijkbaar met het aantal asbest-gerelateerde doden," zegt Lievers. "Voor verkeersveiligheid hebben wij ook veel aandacht, dan verbaast het mij hoe weinig aandacht er is voor asbest."
Lievers maakt wel onderscheid tussen asbest dat vrijkomt bij een brand en asbest dat verwerkt is in daken.
De gedeputeerde vindt het zelf ook moeilijk in te schatten of het noodzakelijk is om een bedrijventerrein voor drie dagen af te sluiten als er asbest is vrijgekomen bij een brand, maar zegt nadrukkelijk dat er een medisch risico is als er asbest is vrijgekomen.

Kosten onnodig hoog

De kosten van het opruimen van asbest zijn volgens hoogleraar Helsloot onnodig hoog. Als betrokken bestuurders minder denken vanuit de paniek-reactie scheelt dat ontzettend veel geld legt Helsloot uit in zijn onderzoek.
Helsloot beaamt dat intensieve blootstelling aan asbest ongezond is, maar dat asbest die bijvoorbeeld is vrijgekomen bij een brand of verwerkt zit in daken goedkoper kan worden opgeruimd.

Hernieuwde afspraken asbest-sanering

Gedeputeerde Lievers heeft samen met staatssecretaris Dijksma vandaag nieuwe afspraken gemaakt voor het sneller verwijderen van asbest-daken. Lievers zegt dat er wel goed moet worden gekeken naar de afhandeling van die regels maar stelt dat er wel degelijk medische risico's zijn dus dat Overijssel zich actief inzet voor de asbestsanering.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.