nieuws

Lucht langs A35 bij Borne te vaak te vies, bewoner slaat alarm

Dagelijks bestudeert hij op internet kaarten over de luchtkwaliteit langs de A1/A35 bij Borne. Wat hij ziet maakt hem triest en ziek. De lucht langs de snelweg is te vaak te vies. Paul Cohn uit Borne is het zat. Er moet wat gebeuren. In een bijeenkomst van Provinciale Staten slaat hij alarm. Â
"Luchtverontreiniging heeft heel veel effect op de gezondheid van mensen. Er komen allemaal stoffen in de lucht die je inademt, die in je longen komen. Je kunt er ziek van worden. Zelfs dood van gaan." Dat zegt Jaap de Wolf. Hij werkt bij de GGD Twente/IJsselland. "Luchtverontreiniging in Nederland is echt een probleem."

Zuidelijke Randweg

Bij Paul Cohn nemen de zorgen over luchtverontreiniging alleen maar toe. Zeker nu Borne werkt aan een nieuwe weg; de Zuidelijke Randweg. Die weg loopt grotendeels parallel aan de snelweg. Daar waar de lucht tijdens spitsuren al zo vies is.
Janet Duursma is fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten. Zij deelt de zorgen van Paul Cohn. "De luchtvervuiling rondom Borne is heel groot. Op een stuk van zes kilometer heb je heel veel op- en afritten. De luchtkwaliteit is daar heel slecht."

Schone lucht is taak overheid

Jaap de Wolf zegt niet dat de luchtkwaliteit bij Borne slechter is dan in het westen van Nederland. Hij vindt wel dat overheden actie moeten ondernemen. "Als GGD vinden we het enorm belangrijk dat overheden ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit beter wordt. Zet bijvoorbeeld scholen niet langs een drukke weg."
Paul Cohn vindt dat de gemeente Borne zijn kop in het zand steekt met de aanleg van de Zuidelijke Randweg. "De lucht hier is slecht. Nu leggen ze er nog een weg bij aan. Dichter op onze woonwijk. Daarmee verkleinen ze de levensduur van de mensen."

Gezondheid op nummer 1

Gezondheid van mensen moet voorop staan, vindt ook Janet Duursma. "Gedeputeerde Bert Boerman moet zich aantrekken dat inwoners van Overijssel in heel ongezonde lucht wonen. Hij moet vooraan staan om daar wat aan te doen."
De beste oplossing is geen extra weg aanleggen. Maar dat gaat niet gebeuren. Weet ook Paul Cohn. Een goed compromis is om de snelheid terug te brengen van tachtig naar zestig kilometer per uur. Dan blijft de uitstoot gelijk aan wat die nu is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.