nieuws

Zoutholtes in Enschede gevuld met gasolie, Akzo klaar met pompen

Gasolie wordt de grond ingepompt
Gasolie wordt de grond ingepompt
AkzoNobel is klaar met het vullen van de zoutcavernes onder bedrijventerrein de Marssteden in Enschede.
In de afgelopen vijf maanden hebben 6.000 tankwagens in totaal 250.000 kuub gasolie in de twee cavernes gepompt. Het gaat om de zogenoemde strategische voorraad van Nederland voor het geval er olieschaarste heerst.

Omstreden

De operatie was bij aanvang omstreden omdat de stabiliteit van de cavernes in twijfel werd getrokken en er net over de grens in het Duitse Amtsvenn een groot olielek was opgetreden bij een ondergrondse opslag.
Akzo Nobel benadrukt dat een olielek zoals in Duitsland niet aan de orde is omdat de leiding waarmee de olie erin werd gepompt dubbelwandig is in tegenstelling tot de Duitse.

Instorten? Kan niet!

Ook kunnen de cavernes niet instorten omdat ze stabiel zijn. "We zijn vanwege de opslag al eerder gestopt met de mijnen van zout", aldus een woordvoerster. Daarnaast houdt Akzo de holtes nauwkeurig in de gaten.
"Via onze hypermoderne meetkamer in Hengelo monitoren we de druk van zowel de olie als de pekel." Met een maandelijkse meting kijkt Akzo of het olieniveau nog gelijk is.  

Nog één test

Het werk aan de cavernes is nog niet helemaal afgerond. Omwonenden zien in het najaar nog tanks rijden omdat Akzo dan een proef doet met het oppompen van de olie. Het bedrijf wil weten of dat ook werkt, mocht het nodig zijn.
Tankwagens vervoeren dan duizend liter gasolie van de ene naar de andere zoutholte. Als dat werkt wil Akzo de vul-installaties bij de cavernes afbreken en de zouthuisjes terug zetten, zodat er niks bijzonders meer te zien is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.