nieuws

Sloop NS loods is start voor de bouw van de busbrug in Zwolle

In Zwolle is de sloop gestart van de grote oude onderhoudsloods van de NS. Deze staat achter het station. Vanaf daar wordt een brug over het spoor aangelegd speciaal voor bussen.
Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ed Anker maakten het allereerste begin van de sloop. Zij bedienden een machine met een grote grijper en braken op die manier een stuk van de voorgevel af.

nieuw busstation

Op het terrein van de voormalige werkplaats komt ook het nieuwe busstation. De bushaltes die nu nog aan de voorkant van het station staan verhuizen naar deze plek. Hoe het er uit komt te zien is pas over ruim een jaar bekend. De gemeente Zwolle heeft nog een aanbesteding uitstaan voor het inrichten van het terrein met de busbrug. Het is de bedoeling dat over drie jaar het gehele project is afgerond.

overbodig

De loods wordt al jaren niet meer door de NS gebruikt. Zo'n 150 jaar geleden werd de eerste werkplaats voor treinen op die plek aangelegd. Vlak na de oorlog werd deze werkplaats vervangen door de loods die nu wordt afgebroken. Er werden met name dieseltreinen uit noord en oost Nederland onderhouden. De werkplaats werd overbodig omdat de meeste dieseltreinen zijn vervangen door elektrische treinen. De afgelopen twee winterseizoenen werd de loods nog gebruikt voor het IJsbeeldenfestival.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.