nieuws

Oldenzaal was volgens Kiesraad niet objectief en niet neutraal bij referendum GeenPeil

'Oldenzaal niet objectief en niet neutraal'
'Oldenzaal niet objectief en niet neutraal' © RTV Oost
Het Rijk moet richtlijnen opstellen voor gemeenten als er weer een referendum of verkiezingen worden gehouden. Dat zegt de Kiesraad in de evaluatie van het Oekraïne-referendum van 6 april. Een aantal gemeenten, waaronder Oldenzaal, was bij het vaststellen van het aantal stembureau's niet objectief en niet neutraal.
Bij het referendum waren in onder meer Oldenzaal aanmerkelijk minder stembureau's dan normaal. De Kiesraad keurt die vermindering af. Volgens de raad hebben gemeenten soms onbegrijpelijke afwegingen ('we verwachten een lagere opkomst') gemaakt om het aantal stembureau's terug te brengen.

Objectieve en neutrale invalshoek

De Kieswet legt de verantwoordelijkheid voor de instelling van stembureau's nadrukkelijk in handen van de colleges van burgemeester en wethouders. Zij weten immers het beste hoe de plaatselijke situatie is en waar en hoeveel stembureau's er moeten zijn. Omdat de geldigheid of ongeldigheid van het referendum afhing van de opkomst vindt de Kiesraad het van belang dat de invulling van deze taak vanuit een objectieve en neutrale invalshoek gebeurt.
In heel Nederland waren tijdens het referendum aanmerkelijk minder stembureau's (8379 toen tegenover 9300 normaal gesproken). De richtlijnen van het Rijk moeten er in de toekomst voor zorgen dat het stemmen in alle gemeenten hetzelfde zal gaan.

Kwalijk

De Kiesraad noemt het ook kwalijk dat 'kiezers in de ene gemeente substantieel meer moeite moeten doen om hun stem in persoon uit te brengen dan in een andere.' De richtlijnen zouden ervoor kunnen zorgen dat duidelijk is hoeveel kiezers per stembureau worden opgeroepen en hoe groot de afstand maximaal mag zijn om bij een stembureau te komen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.