nieuws

Stadslandbouwprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond

De zogenoemde stadslandbouwprojecten schieten in Overijssel als paddenstoelen uit de grond. Braakliggende stukken grond worden steeds vaker omgedoopt tot grote moestuinen voor mensen die moeilijk aan het werk kunnen komen.
In zo'n moestuin kunnen mensen zonder werk zich bezighouden met het verbouwen en kweken van diverse gewassen en fruit. In de provincie zijn al veel projecten waar dat gebeurt. In Hengelo, Zwolle, Nijverdal, Schalkhaar en Kampen kon het al langer en sinds kort heeft Hof van Twente ook een stadslandbouwproject. De opbrengst is voor de voedselbank Midden Twente.

Voor iedereen

Volgens voorzitter Tonnie Overbeek zijn er bij Stadslandbouw Hof van Twente geen drempels. "Iedereen is hier welkom en kan binnenlopen wanneer het ze uitkomt. Er zit geen druk op." Mensen die moeilijk aan het werk kunnen komen hebben volgens hem dan ook veel aan het project.
"Een goed voorbeeld is Kees Zwaga", zegt Overbeek. Hij heeft een vorm van Asperger en dreigde geïsoleerd te raken. Dankzij het project bij Stadslandbouw Hof van Twente heeft hij zijn leven weer op de rit. "Ik zat thuis en het ging op een bepaald moment niet goed met me. Ik viel heel gauw terug in verveling. Nu ben ik hier door de week en heb ik weer structuur. Dat heb ik nodig, anders gaat het mis", legt Zwaga uit.

Social Wall

Naast het verbouwen van groente en het kweken van fruit is er ook plek voor andere sociale projecten, zoals de zogenoemde Social Wall. In Goor werken diverse vrijwilligers aan een groots mozaïekproject dat het 'clubhuis' van de stadslandbouworganisatie op moet sieren.

Bedrijfsleven

Op termijn wil de stadslandbouw in Goor ook met projecten komen in de andere kernen in de gemeente Hof van Twente en is er de hoop dat ook het bedrijfsleven inhaakt. "Natuurlijk hebben we al sponsoren maar we streven ernaar om op termijn onszelf te kunnen bedruipen."
"We doen nu proeven met het verbouwen van knoflook. Dat kan dienen als vervanging voor antibiotica voor koeien. Dat moet nu uit het buitenland gehaald worden. Als wij het vanaf eigen bodem kunnen leveren dan kunnen we inkomsten genereren", zegt Overbeek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.