nieuws

Schultz wil duurzame infrastructuur: 'Ramspolbrug Kampen is voorbeeld'

Geopende Ramspolbrug bij Kampen
Geopende Ramspolbrug bij Kampen
Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu wil dat de infrastructuur in ons land duurzamer wordt. Als voorbeeld noemt ze de Ramspolbrug bij Kampen, die onder meer stroom opwekt als de klep van de brug dichtgaat. Ook is de brug is aan weerszijden voorzien van zonnepanelen voor de verlichting en signalering van de brug.
De minister wil dat er de komende veertien jaar aan het plan wordt gewerkt.  Nieuwe bruggen en sluizen moeten hun eigen energie gaan opwekken en er komen meer zonnepanelen en windmolens langs de weg.

Energieneutraal in 2030?

Ze gaf zondag uitleg in het tv-programma Buitenhof. "Tot 2030 willen we alles wat we doen bij Rijkswaterstaat aan wegen en bruggen zodanig aanpakken of opknappen dat het energieneutraal wordt."
In een brief aan de Kamer schrijft ze zondag dat ze verder inzet op "vergaande" besparingen op het energieverbruik bij Rijkswaterstaat. Dat moet bereikt worden door onder meer zuinige ledverlichting in tunnels en langs snel- en vaarwegen aan te brengen.
Verder wil ze dat bedrijven die voor Rijkswaterstaat opdrachten uitvoeren, duurzamer gaan werken.

Wegen die auto's opladen

Ook zet de bewindsvrouw in op nieuwe technieken om de infrastructuur groener te maken. En ze gaat innovatief onderzoek steunen, zoals naar wegen die auto's opladen als die eroverheen rijden.
Ze noemt haar doel "ambitieus, maar haalbaar". Voor uitvoering van de plannen heeft ze geen extra geld nodig. Het kan volgens haar uit bestaande budgetten worden betaald.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.