nieuws

Knallen boven Overijssel: F16's komen in actie voor onderschepping

Een F16
Een F16
De knallen die vanmiddag gehoord zijn boven onze provincie blijken niet afkomstig van een testvlucht, maar van twee F16's die een onderschepping moesten plegen en door de geluidsbarrière gingen.
Rond kwart voor vier werden de knallen onder andere boven Kampen en Steenwijk gehoord. Veel mensen lieten reacties achter op social media. 

Geen oefening

Op Twitter werd ook al snel verwezen naar een tweet van vliegbasis Volkel van vanmorgen. Er zouden testvluchten worden gedaan met F16's en daarbij zouden knallen te horen zijn. 

Waarom boven Overijssel?

Op de vluchtroute die te zien is in de tweet van de vliegbasis, staat alleen geen lijn boven Overijssel. 
Het blijkt dat de knallen niks te maken te hebben met de oefeningen, maar dat de F16's daadwerkelijk een missie met spoed hadden. 

"Voor het echie"

De gevechtsvliegtuigen kregen de missie om een onderschepping te doen. "Voor het echie", aldus een woordvoerder van de vliegbasis. 
Defensie wil verder geen mededelingen doen over de aard van de onderschepping, maar zegt dat het gaat om een 'QRA-actie'. 

Een QRA?

De term QRA staat in de luchtmacht voor Quick Reaction Alert. Daarbij kunnen binnen een aantal minuten vliegtuigen de lucht in zijn om bescherming van het luchtruim te bieden of taken uit te voeren.  
Lees meer informatie over een QRA over op Wikipedia.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.