nieuws

Rapper Typhoon: "De heftigheid van de reacties geeft aan dat er iets speelt"

Rapper Typhoon in de Broerenkerk in Zwolle
Rapper Typhoon in de Broerenkerk in Zwolle
"Ik ben er een beetje van geschrokken dat het zo groot is geworden. Misschien was het juist daarom nodig dat ik het kenbaar maakte. Er sluimert van alles." Rapper Typhoon uit Zwolle reageerde gisteren voor het eerst op de reacties die zijn bericht op Facebook vorige week losmaakte. De rapper werd staandegehouden omdat het verdacht was dat een donkere jongen in een dure auto reed. Vervolgens ontstond een landelijke discussie over etnische profilering.
In het radioprogramma De Nieuws BV van NPO1 vertelt Typhoon dat hij steunbetuigingen heeft gekregen, maar ook 'enorm lelijke reacties'. "De heftigheid van de reacties geeft aan dat er iets speelt." Dan is het juist belangrijk om er over te praten, vindt Glen de Randamie, zoals Typhoon heet.
"In Nederland kunnen we het debat moeilijk voeren omdat het lijkt alsof mensen zich persoonlijk aangevallen voelen. Dat er racisme in Nederland is, maakt niet van iedere Nederlander een racist. We durven nooit echt de diepte in te gaan. Ik denk dat het deels te maken heeft met een vertekend historisch besef. Racisme is onderdeel van onze historisch cultuur." Maar het benoemen lijkt taboe.

'Meer informatie = perspectief = begrip'

Typhoon is iemand die nadenkt over wat hij schrijft en zegt. Heeft hij ook nagedacht over een oplossing? "Meten is weten! Als er meer informatie is, dan is het meer inzichtelijk wat er gebeurt. Dan creëer je perspectief en van daaruit begrip. Ik denk dat we daar al een heel eind mee komen. We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn, maar laten we in godsnaam met elkaar praten op een eerlijke manier."

Wat was er ook al weer aan de hand?

Typhoon reed vorige week met een vriend door Zwolle, in een grote auto. De twee werden staandegehouden door de politie. Omdat een donkere jongen in een grote auto verdacht was. "De agent was heel dapper. Normaal krijg je een lulverhaal. Deze agent was heel duidelijk en open. Hij gaf toe dat hij was bevooroordeeld was. Daarna kon ik doorrijden." Het was voor de rapper genoeg om op Facebook zijn verhaal te doen, vooral omdat het veel vaker gebeurt.

Staande gehouden in zijn eigen straat

Niet zo lang geleden werd de rapper staandegehouden in zijn eigen straat. Omdat het verdacht was dat een donkere jongen in die straat liep, aldus de beveiligers die hem klemreden. 
"Je voelt je geen mens, als ik me moet verantwoorden vanwege mijn kleur. Ik voel me een profiel. Ik ben een Nederlander, maar als ik er continue aan herinnerd wordt dat ik net even anders ben dan creëert dat een vertrouwensbreuk, onder meer met de politie."
Naar aanleiding van zijn verhaal werd Typhoon gevraagd om te helpen bij een campagne tegen racisme. De rapper werkt mee, "mits dat op structurele wijze gaat gebeuren en niet als snelle pleister zal dienen voor een dieper liggend probleem in Nederland."
Het hele interview dat De Nieuws BV met Typhoon had is hier terug te vinden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.