nieuws

Vogelbescherming Nederland wil algeheel jachtverbod op ganzen en stapt naar Raad van State

Ganzen
Ganzen
Vogelbescherming Nederland wil dat er een algeheel jachtverbod op ganzen komt in en bij Natura 2000 gebieden in Overijssel. De stichting stapte daarvoor vandaag naar de Raad van State.
Na een eerdere uitspraak van de Raad van State heeft de provincie een jachtverbod ingesteld in en bij vier beschermde gebieden. Het gaat om de Weerribben, het Zwarte Meer, de Rijntakken en de Engbertsdijksvenen. Maar Vogelbescherming wil ook een jachtverbod voor de Wieden, de Sallandse Heuvelrug, het Ketelmeer/Vossemeer en het Zwarte Water/Vecht.

'Jacht staken bij alle Natura 2000-gebieden'

Volgens Vogelbescherming heeft de Raad van State vorig jaar bepaald dat onderzoeken van de provincie naar verstoring van beschermde vogels niet in orde waren. Daarom moet de jacht in en bij alle Natura 2000 gebieden worden gestaakt.
Volgens de provincie geldt de uitspraak van de Raad alleen voor de gebieden waar nu een jachtverbod is ingesteld. Over de jacht in andere Natura 2000 gebieden heeft de Raad van State niet negatief geoordeeld, zegt de provincie.
Het is wel opmerkelijk dat de Overijsselse Faunabeheereenheid nu toch bij de provincie een natuurvergunning heeft aangevraagd voor de jacht bij beschermde natuurgebieden. De provincie vond zo’n vergunning eerder niet nodig. Waarom de provincie op andere gedachten is gebracht, is niet duidelijk. De woordvoerster weigerde na afloop van de zitting het standpunt van de provincie nader toe te lichten.
De Raad van State doet over drie weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.