nieuws

Zijn boeren zelf eigenlijk blij met megastallen?

Duizenden varkens, die hutjemutje op elkaar leven in een grote stal. Veel mensen hebben er grote bedenkingen bij. Maar hoe kijken boeren zelf tegen de schaalvergroting in hun sector aan? Overijsselse historici gingen op zoek naar het antwoord en presenteren na de zomer hun bevindingen.
André Tijman op Smeijers nam in 1955 het bedrijf van zijn vader over in De Lutte. In 2009 stopte André met het bedrijf. Een belangrijke reden is de schaalvergroting in de landbouw. “Ik zag al mijn collega's hun bedrijf fors uitbreiden en op mijn leeftijd zag ik dat gewoon niet meer zitten.”

'Maalstroom van veranderingen'

Daarnaast leverde een naastgelegen natuurgebied steeds meer beperkingen op. “Ik heb gekozen om tot mijn pensionering alleen nog wat mais en gras te verbouwen en wat jongvee te houden.”
Volgens onderzoeker Ewout van der Horst van de stichting IJsselacademie illustreert het verhaal van André heel mooi wat zich in de boerensector heeft afgespeeld. “Veel boeren werden meegezogen in de maalstroom van veranderingen. Er viel niet veel te kiezen.”

Zestig interviews

Onderzoekers van de IJsselacademie, het Historisch Centrum Overijssel en museum de Twentse Welle hebben de afgelopen jaren ruim zestig boeren geïnterviewd. “Stuk voor stuk persoonlijke verhalen over de grote veranderingen in de agrarische sector sinds de Tweede Wereldoorlog”, aldus Ewout.
Na de zomer verschijnt er een boek over het onderzoek. Ook komen er tentoonstellingen en zijn er avonden waar bezoekers met elkaar in gesprek kunnen over de veranderingen in de landbouw. Op het Internet plaatsen de onderzoekers beeldmateriaal dat is verzameld bij alle huisbezoeken aan boeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.