nieuws

Asbestsanering; een kans voor duurzaamheid

Voor 2024 moeten alle asbestdaken gesaneerd zijn. Dat heeft het Rijk besloten. Het kost veel geld, maar biedt dankzij allerlei subsidies ook kansen voor duurzaamheid.Â
Asbest moet gesaneerd worden, omdat het gevaarlijk voor de gezondheid is. Al zijn de meningen verdeeld over hoe gevaarlijk precies.

Hysterische regelgeving

Asbestsaneerder Lana Ardesch uit Kloosterhaar vindt de extreme veiligheidsmaatregelen overdreven. "Ik vind de regels waar wij ons als saneerders aan moeten houden hysterisch." Volgens Ardesch laat het Rijk zich bang maken door adviseurs die veel verdienen aan de sanering. Hierdoor duurt de sanering veel langer en wordt er meer geld verdiend. "Asbest is wel gevaarlijk, maar er zijn verschillende gradaties. Asbest golfplaten op daken is lang niet zo gevaarlijk als asbest in bijvoorbeeld plafonplaten." Ardesch adviseert wel altijd een kenner in de arm te nemen om het te verwijderen. 

Asbest sanering is een kans voor duurzaamheid

Rene Kuizenga is duurzaamheidsadviseur en hij ziet kansen voor iedereen die saneert. "Wanneer een dak wordt verwijderd, kunnen er allerlei subsidies aangevraagd worden die je energierekening naar beneden brengt. Er is zelfs een subsidie voor het saneren en die kun je koppelen aan subsidie voor zonnepanelen." In Overijssel ligt er nog 10 miljoen vierkante meter asbest op daken. 
Interessanter voor agrariërs
Rund- en pluimveehouder Eric Nieuwlaar laat nu de eerste schuur saneren. "Omdat er zoveel subsidie op zit, neem ik er zonnepanelen bij. Maar het dak was nog prima, dus ik moet investeren in iets wat voor mij nog niet nodig was." Nieuwlaar hoopt voor 2024 alle asbestplaten te vervangen. "Ik ben bang dat anders de verzekeringspremie omhoog gaat en dat als er dan opgeruimd moet worden, de kosten torenhoog worden." 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.