nieuws

Herindeling Overijssel vijftien jaar geleden: 'steden en plattelandsgemeenten moeten niet fuseren'

15 jaar geleden is Overijssel bestuurlijk gezien behoorlijk op de kop gezet door de gemeentelijke herindelingen. Oud-gedeputeerde Nico Gerzee kijkt met een goed gevoel terug op de enorme operatie. Op nog meer samenvoegingen zit hij niet per se te wachten. 'Steden en plattelandsgemeenten moeten niet samengaan.'
In zekere zin is Gerzee trots op de gemeentelijke herindeling van 15 jaar geleden. "We hebben het hele project goed afgerond. We hielden de vaart er in. We hadden ook een heel goed beleid met het grote stedenbeleid", weet Gerzee.
"De toenmalige minister Reinier van Boxtel kwam hier horen hoe we dat deden. Ik vind dat we voor de grote steden goede dingen hebben gedaan."

Goedkoper en efficiënter?

Voorstander van gemeentelijke herindeling zeggen dat grotere gemeenten diensten en taken goedkoper en efficiënter uitvoeren. Is dat ook zo? Onderzoeker Maarten Allers is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de effecten van de herindeling in Nederland.
Wat blijkt? Gemeenten geven niet minder geld uit na een herindeling. "Herindeling leidt ook niet tot een effect op huizenprijzen. Het maakt een gemeente niet aantrekkelijker voor inwoners of voor mensen van buitenaf. Kortom om de financiën of om gemeenten aantrekkelijker te maken heeft de herindeling geen effect gehad."

Platteland niet samen met de stad

De ervaringen in het verleden zijn goed. Toch is oud-gedeputeerde Gerzee niet per se voorstander van nieuwe herindelingen. Er zijn geluiden dat Ommen en Dalfsen moeten fuseren en om een aantal plattelandsgemeenten bij de grote stad te voegen.
Geen goede ideeën vindt Gerzee. "Ik heb voorstellen gezien op internet. Combinaties van steden met plattelandsgemeente. Zwolle wordt heel groot. Ik denk dat de landbouw daar niet op zit te wachten." 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.