nieuws

'Oer-Oldenzalers' leren voorouders kennen door dna-match met eeuwenoude skeletten

Dankzij de herinrichting van het Sint Plechelmusplein en een beetje wangslijm weten tien Oldenzalers nu dat zij echte Oer-Oldenzalers zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze nakomelingen zijn van mensen die eeuwen geleden al in Oldenzaal leefden.
Dna-onderzoek toont aan dat deze 'moderne' Oldenzalers afstammen van inwoners uit de stad die eeuwen geleden begraven werden op het plein, waar toen nog een begraafplaats was.
De skeletten van deze voorouders werden enkele jaren geleden opgegraven bij de herinrichting van het plein van de Plechelmusbasiliek.

Dna-onderzoek

Na de opgravingen riep de gemeente inwoners van de stad op mee te doen aan een groot dna-onderzoek. Wie kon aantonen dat zijn familie al voor 1800 in Oldenzaal woonde, kon meedoen aan de zoektocht. 
124 mannen bleken geschikt. Bij tien hen is nu een dna-match gevonden met drie voorouders die op het plein zijn begraven. Ze stammen allemaal af van mensen die volgens de archeologen overleden in de periodes 1444-1829, 1641-1829 en 1500-1829.

Tipje van de sluier

De onthullingen over de Oer-Oldenzalers zijn de eerste uitkomsten van de onderzoeken die de afgelopen tijd zijn uitgevoerd. Later dit jaar worden meer onderzoeksresultaten bekendgemaakt. 
Dan moet ook meer bekend worden over het leven en de gezondheid van de Oldenzaalse voorouders. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed noemde de opgravingen eerder 'van nationaal belang' omdat niet eerder zo'n grote, niet-verstoorde vindplaats werd onderzocht. 

Nog niet alles opgegraven

Overigens zijn nog niet alle archeologische schatten van het Oldenzaalse plein opgegraven. Alleen op de plekken waar in de grond gewerkt is, zijn opgravingen gedaan.
In totaal zijn daarbij meer dan 1700 skeletten opgegraven. Maar de schatting is dat er zo'n 30.000 mensen begraven zijn bij de Plechelmusbasiliek. Een deel van de eeuwenoude begraafplaats onder het plein in de stad is dus nog in tact.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.