nieuws

Friese turfmonniken aan de wieg van Staphorst en Rouveen

Als tiener vindt Paul Rademaker een menselijk schedel nabij IJsselmuiden. Vanaf dat moment is hij gefascineerd door de geschiedenis van de polders en het Staphorsterveld.Â
Amateur-archeoloog Paul Rademaker uit Hasselt is dagelijks zo'n drie uur bezig met onderzoek doen naar de rijke geschiedenis van het gebied de 'Olde Maten'. Hij kan er dan ook veel over vertellen. In de dertiende eeuw werd door Friese turfmonniken aan de Meppelerdiep, nabij Zwartewatersklooster, een eerste nederzetting gezet. Vanuit hier zijn deze monniken zo'n honderd jaar bezig geweest om het huidige Staphorsterveld te ontginnen.

Verhuizen

Maar liefst vier keer moesten de veenarbeiders zich verplaatsen voordat ze bleven waar nu Staphorst en Rouveen liggen. De verplaatsingen gingen hand in hand met de nieuw verworven grond door de ontginningen. Uiteindelijk bleven de veenarbeiders op de zandgrond wonen, wat volgens Paul Rademakers een logische keuze was. "De grond zakt hier niet meer weg, dus het was een veilige plaats om te wonen". 
Meer zien van Mooi Overijssel? Bekijk dan ons videoarchief of blijf op de hoogte via Facebook!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.