nieuws

Pussy Riot naar Zwarte Cross Lichtenvoorde, maar of ze ook optreden is nog onbekend

Actie voor vrijlating leden Pussy Riot in 2012
Actie voor vrijlating leden Pussy Riot in 2012 © Lex van Lieshout / ANP
De Russische punkband Pussy Riot komt naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Of de vrouwen ook daadwerkelijk muziek gaan maken, is nog onbekend.
Er wordt nog overlegd over wat de omstreden punkband precies in Lichtenvoorde gaat doen. Het is in elk geval de bedoeling dat de bandleden in gesprek gaan met bezoekers.
De kans bestaat dat het geen muzikaal optreden wordt, erkent een woordvoerder van het festival. 

Historie

De Zwarte Cross probeert Pussy Riot al jaren te strikken voor het festival. De twee hebben een geschiedenis.
Zo zetten de Achterhoekers zich samen met andere festivals en internationale artiesten in voor de vrijlating van twee leden van Pussy Riot, die in een strafkamp werden geplaatst nadat ze begin 2012 een protestlied tegen president Poetin speelden. 

Naked Run

In 2013 gaf één van de leden van de band via een videoverbinding het startschot voor The Naked Run For Freedom op het festivalterrein in Lichtenvoorde.
De spraakmakende actie kreeg wereldwijde media-aandacht.

Lichtenvoorde is trots

En nu komen de rockende Russinnen dus in levende lijve naar Lichtenvoorde. Daar zijn ze bij de Zwarte Cross ongelooflijk trots op. 
Het festival voelt een zekere verbondenheid met de band, bijvoorbeeld als het gaat om thema's als mensenrechten en een gelijke behandeling voor bijvoorbeeld homo's en lesbiennes. 

Verwantschap

"Zonder hoogdravend te doen, maar er is een soort verwantschap. Al is in Rusland opkomen voor LGBT-rechten (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) natuurlijk andere koek dan hier in Nederland."
"Wij vinden ze echt helden, want je moet het maar durven wat ze doen in zo'n regime", aldus een woordvoerder van de cross. 

Beetje hulp van Amnesty

Om de feministische punkrockband te strikken, werkt de Zwarte Cross samen met mensenrechtenorganisatie Amnesty.
Amnesty International heeft al jaren contacten met Pussy Riot. De organisatie zette zich bijvoorbeeld in voor de twee bandleden die in een Russisch strafkamp werden geplaatst. 

Programma nog onbekend

Hoe het optreden van Pussy Riot in Lichtenvoorde eruit gaat zien, moet de komende weken duidelijk worden. Amnesty zal namens de Zwarte Cross daar over overleggen. 
Het exacte programma wordt pas in de week voor het festival bekendgemaakt. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.