nieuws

Provincie trekt fors meer geld uit voor cultuur in Overijssel

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle
Provinciale Staten van Overijssel trekken flink meer geld uit voor cultuur. Dat gebeurt op initiatief van de onder meer de Partij van de Arbeid en CDA.
Op het provinciehuis in Zwolle debatteert de politiek vandaag over het nieuwe cultuurbeleid voor de komende vier jaar.
Voor het cultuurbeleid stelt de provincie jaarlijks ruim vijftien miljoen euro beschikbaar. 5,5 miljoen euro voor erfgoed, 3,9 miljoen euro voor aanbod en infrastructuur, 2,6 miljoen euro voor cultuureducatie, -participatie en talentontwikkeling en 3,2 miljoen euro voor bibliotheken.
PvdA-statenlid Anneke Beukers is blij met het beleid, maar vindt de beschikbare bedragen te klein. Beukers krijgt de steun van het CDA, ChristenUnie, D66, SP, Groenlinks en SGP.
Later dit jaar besluit de politiek hoeveel extra geld wordt vrijgemaakt voor cultuur. Gedeputeerde Hester Maij heeft al voorgesteld om een miljoen euro per jaar extra uit te trekken. De Partij van de Arbeid hoopt steun te vinden voor nog meer geld. 

Beeldbepalende gebouwen

Het CDA wil dat in het nieuwe cultuurbeleid niet alleen monumenten worden beschermd, maar ook beeldbepalende gebouwen zoals kerken. Volgens Susan Faal-Tatak staan kerken steeds vaker leeg en dreigen daardoor in verval te raken.
Ook wil het CDA een fonds oprichten voor inwoners van Overijssel met vernieuwende, creatieve ideeën. Veel initiatieven stranden in een vroeg stadium omdat de weg naar het benodigde geld niet wordt gevonden.

Cultuuronderwijs

VVD-statenlid Roeland Fens willen dat meer scholen in Overijssel cultuuronderwijs geven. Meer dan de helft van de scholen hebben daar op dit moment weinig aandacht voor.
De ChristenUnie pleit samen met de PvdA voor meer geld voor het beschermen van het Nedersaksisch als streektaal. De partijen vinden dat het huidige beleid te veel versnipperd is en pleiten voor een coördinatiepunt.

Muzikale talenten

De Partij van de Arbeid wil dat meer organisaties gesteund worden die de muzikale talenten van kinderen stimuleren. Statenlid Beukers noemt enkele als voorbeelden Koor Consensus Vocalis, Britten Jeugdstrijkorkest en Kameroperahuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.