nieuws

GroenLinks bekritiseert gebruik van gif bij onkruidbestrijding in Kampen

Gemeentehuis in Kampen
Gemeentehuis in Kampen © RTV Oost / Rogier van den Berg
GroenLinks stoort zich er aan dat Kampen nog steeds werkt met gif in de onkruidbestrijding. Nadat het middel Roundup dit jaar werd verboden, stapte Kampen over op een ander gif: Pistol Flex.
GroenLinks is zeer verbaasd over het gebruik van Pistol Flex. Van dit middel is bekend dat het een veel langere werkingsduur heeft dan Roundup. “Men is op zoek gegaan naar een ander gif in plaats van over te stappen op een gifvrije onkruidbestrijding", aldus raadslid Niels Jeurink. Hij wil van het Kamper college van burgemeester en wethouders horen wat de reden is en wat de gezondheidsrisico’s zijn voor mens, dier en plant.

Waarschijnlijk kankerverwekkend

De overheid heeft eind maart 2016 het spuiten met Roundup op stoepen en andere verhardingen verboden. De aanleiding daarvoor zijn de jarenlange twijfels over de gevolgen van het gebruik van Roundup voor mens en dier. In 2015 noemde het IARC glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’. Het IARC is een gerenommeerd instituut voor kankeronderzoek van de Verenigde Naties. 

Borstelen en heet water

Het verbod op Roundup bood gemeenten de gelegenheid om te schakelen naar gifvrij onkruidbeheer. Veel gemeenten deden dat ook en hebben er goede ervaringen mee. Stoepen worden schoon gehouden door ze te borstelen of met heet water te behandelen.
GroenLinks wil van burgemeester en wethouders van Kampen weten waarom de gemeente nog niet is overstapt op gifvrij onkruidbeheer en waarom het ene gif is ingewisseld voor het andere giftige bestrijdingsmiddel, met alle mogelijke gevolgen voor spelende kinderen en huisdieren?
Ook wil de raadsfractie dat het college in kaart brengt welke risico's het gebruik van Pistol Flex geeft voor het oppervlaktewater en de planten en dieren die daarin leven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.