nieuws

FC Twente in spanning: wat kan de rechter beslissen?

FC Twent
FC Twent
Opnieuw een spannende dag voor FC Twente. Vandaag om 14.00 uur doet rechter Maarten Heinemann schriftelijk uitspraak in het kort geding dat de club heeft aangespannen tegen de licentiecommissie van de KNVB.
De partijen stonden twee weken geleden tegenover elkaar in de rechtbank van Utrecht.

Hoe zat het ook alweer?

De licentiecommissie besloot de licentie, waarmee FC Twente tot afgelopen seizoen in de eredivisie voetbalde, in te trekken. In ruil daarvoor kreeg de club een nieuwe licentie die recht geeft op het spelen in de Jupiler League. Met die beslissing is FC Twente het niet eens. 
FC Twente vindt dat de KNVB een straf toepast die op dat moment helemaal niet bestond. Inmiddels zijn de regels in overleg met de clubs uit de eredivisie aangepast.

Extra zware straf?

De club moest schoon schip maken, maar lijkt nu extra zwaar te worden bestraft door de misstanden die als gevolg daarvan aan het licht kwamen.
FC Twente en de licentiecommissie verschillen van mening over afspraken die zijn gemaakt over dat schoon schip maken. Waren de misstanden die alsnog boven water kwamen nou wel of niet van invloed op de strafmaat? 'Ja', zegt de KNVB. 'Nee', zegt FC Twente. 

Wat beslist de rechter?

FC Twente hoopt dat de rechter de KNVB verbiedt om de licentie van de club in te trekken. FC Twente wil eerst een onderzoek naar het besluit van de licentiecommissie om de club te laten degraderen.
Hoofdvraag is of het besluit van de commissie wel terecht is. Dat gebeurt waarschijnlijk in een bodemprocedure. Zoiets kan jaren duren. 

Speelt FC Twente dan gewoon eredivisie?

Dat zou kunnen, maar als FC Twente in het gelijk wordt gesteld, gaat de KNVB waarschijnlijk in beroep, waardoor de onzekerheid voor FC Twente nog wel even blijft bestaan.

En als FC Twente verliest?

Dan heeft ook de club de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank. Daar zal FC Twente eerst even over nadenken, ook al omdat de zaak dient voor de beroepscommissie van de KNVB.
Bovendien zou een nieuwe gang naar de rechter weer enkele weken duren, waardoor de club nog langer in onzekerheid verkeert over haar toekomst.

Maar FC Twente had toch een afslag gemist?

Dat was het pleidooi van de KNVB, twee weken geleden. FC Twente moest niet bij de rechter in Utrecht zijn, maar in Zeist, een afslag eerder. Bij de beroepscommissie van de KNVB. Volgens de advocaat de KNVB is de rechter niet bevoegd is om over het geschil te oordelen. 
Of rechter Heinemann het eens is met de argumenten van de KNVB blijkt vandaag. Hij kan de zaak alsnog terug verwijzen naar de beroepscommissie van de KNVB. 
Daar staan FC Twente en de KNVB al tegenover elkaar. Begin deze week was de zitting achter gesloten deuren, op een geheime locatie. Maandag wordt de uitspraak verwacht.

Wat als FC Twente dat wint?

Mocht de beroepscommissie van de KNVB FC Twente in het gelijk stellen, dan blijft FC Twente in de eredivisie. Maar of dat een einde maakt aan de onduidelijkheid voor de club, is maar zeer de vraag. Het lijkt er op dat de rechter zich nog vaker over het dossier FC Twente zal buigen.

En de Graafschap dan?

Die club heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen als FC Twente in de eredivisie mag blijven. Net als FC Twente verkeert de club in onzekerheid over haar toekomst. De Graafschap degradeerde immers, maar mag terugkeren op het hoogste niveau als FC Twente een stapje terug moet doen.

Wat verwacht jij?

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.