nieuws

Nijverdal staat niet te springen om windmolens

Voorlopig geen windmolens in Nijverdal
Voorlopig geen windmolens in Nijverdal
Het plan van energiebedrijf ReggeWind om windmolens in Nijverdal te plaatsen kan voorlopig de ijskast in.Â
De partijen in de gemeente Hellendoorn lijken voor het merendeel tegen de komst van de windmolens op het industrieterrein 't Lochter te stemmen. CDA en Burgerbelang zijn de grootste partijen en zij zijn samen met het college van burgemeester en wethouders tegen het initiatief.

CDA stemt tegen

"Wij komen vanavond bij elkaar om het in de fractie te overleggen", zegt fractievoorzitter Jan Scholten van het CDA. "Zoals het er nu naar uit ziet gaan we bij de raadsvergadering tegen stemmen." Die raadsvergadering vindt plaats op 21 juni. 
Scholten weet zich gesteund door andere partijen: "Van Burgerbelang, HOP en GemeenteBelangen verwacht ik ook dat ze tegen het plan stemmen. Dan zitten we al ruim over de helft van de stemmen."

Waarom is de gemeente tegen?

Het gemeentebestuur van Hellendoorn is tegen de komst van drie windmolens vanwege de gevolgen voor de omgeving. De windturbines zouden te dicht op een stuk natuurgrond staan en daarnaast ontbreekt er een maatschappelijk draagvlak in het plan volgens het bestuur.

Voorstander aan het woord

De PvdA is voorstander van het plan, samen met GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. PvdA-raadslid Jos van de Born: "We hebben een coalitieakkoord in de gemeente afgesproken om voor duurzame energie te kiezen. Dus als dit plan niet doorgaat, dan komt er een ander plan met andere eisen."
"Het is vooral de angst voor het onbekende", denkt Van de Born. "Mensen in de directe omgeving zijn bang voor de gevolgen, net als mensen dat ooit waren voor de eerste stoomtrein. Sommige politieke partijen zijn daar dan gevoelig voor. Ik vind dat wij een kans mislopen om ons te presenteren als duurzame gemeente."

Wat is Reggewind?

Reggewind is een dochterbedrijf van energiebedrijf ReggeStroom dat zich inzet voor het opwekken van duurzame energie. Sinds september vorig jaar zijn ze al in gesprek met Hellendoorn over de komst van windmolens, maar tot nu toe komt het nog niet tot een akkoord.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.