nieuws

Tweede Kamer bespreekt nog voor de zomer Overijssels voorstel inventarisatie asbestdaken

Asbest / asbestvervuiling
Asbest / asbestvervuiling
De Tweede Kamer bespreekt nog voor het zomerreces het Overijssels voorstel om asbestdaken sneller en goedkoper te inventariseren.
Een motie, die gisteren tijdens de Provinciale Statenvergadering is aangenomen, gaat ervoor zorgen dat de vaste Kamercommissie en de minister van Sociale Zaken nog voor het zomerreces in gesprek gaan over het voorstel.

Aanpassing regelgeving
CDA, ChristenUnie, 50plus, SP en de VVD dienden een voorstel in met een aanpassing in de huidige regelgeving over asbest, waardoor het werkproces van asbestsanering versneld kan worden en het goedkoper is voor dakeigenaren.
Voor 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland gesaneerd zijn. De partijen zijn van mening dat dit voorstel op een veilige manier bijdraagt dit te realiseren.

Inventarisatie

Bij iedere sanering is een inventarisatie verplicht. Deze inventarisatie omvat de volledige 3D-ruimte. Bij een schuur met 500 vierkante meter dak, waarvan er velen zijn in de buitengebieden, geldt dan ook dat de gehele schuur geïnventariseerd moet worden.
Gaat het om een schuur met veel onderdelen aan en in de ruimte en ook nog een mestkelder, dan kan dit qua tijd en geld aardig oplopen. Volgens deskundigen kost elke vierkante meter inventariseren de eigenaar een euro.
Woordvoerder Bouwien Rutten (CDA): “Iedere euro telt in dit saneringstraject. Eigenaren van asbesthoudende golfplatendaken worden al zo op kosten gejaagd door de onwetendheid uit het verleden en de wetgeving van nu."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.