nieuws

Motiemarkt blijkt succesnummer voor politiek in Enschede

Motiemarkt in het stadhuis van Enschede
Motiemarkt in het stadhuis van Enschede
Enschede haalt komende zomer weer een succesnummer van stal. Burgers met goede ideeën en voorstellen zijn welkom op de Motiemarkt op maandag 4 juli in het stadhuis. Politici hopen inspiratie op te doen voor het oppakken van zaken die buiten de begroting vallen.
De Motiemarkt, de zeven alweer sinds de invoering in 2011, staat in het teken van de Zomernota die op 11 juli in de gemeenteraad van Enschede wordt behandeld. In de Zomernota staan de grote lijnen voor het beleid van de komende jaren en is daarmee bepalend voor de verdeling van de gemeentelijke gelden.
Pleidooi voor zaken die de gemeente over het hoofd ziet
De politiek houdt rekening met een groot aanbod aan initiatieven en ideeën van burgers die op de Motiemarkt een persoonlijk pleidooi te houden om geld te reserveren voor 'zaken die de gemeente over het hoofd ziet'. Als politieke partijen er wat in zien kunnen ze het idee adopteren en verpakken in een motie die aan de orde komt tijdens de begrotingsbehandeling.
De opzet van de Motiemarkt is eenvoudig: iedere aangemelde burger of instantie krijgt een plekje achter een marktkraam met daarop hun naam en het onderwerp. Raadsleden 'shoppen' vrijblijvend langs de kramen en knopen gesprekken aan om te zien of er wat van hun gading tussen zit.

Gezamenlijk motie opstellen

Is er een 'match', dan proberen initiatiefnemer en raadslid gezamenlijk een motie op te stellen om bij de behandeling van de Zomernota op maandag 11 juli in te dienen. Dat een motie wordt ingediend, betekent nog niet dat succes gegarandeerd is. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die beslist.
De Motiemarkt krijgt in steeds meer gemeenten navolging. Hengelo en Almelo probeerden het al in 2012 en de jaren volgde onder andere Den Haag. Sinds vorig jaar doen ook Almere, Lichtenvoorde, Beuningen, Kaag en Braassem, Deventer en Schiedam hun voordeel met het Enschedese idee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.