nieuws

Excuses van emotionele verdachte brandstichting moskee Enschede

Moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede
Moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede
De 34-jarige man die betrokken was bij het gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede, heeft spijt. Dat zei hij vandaag in de rechtbank. Hij las geëmotioneerd een verklaring voor waarin hij meerdere keren sorry zei.
De man verklaarde dat hij een moeilijke tijd heeft gehad en dat hij betreurt wat er is gebeurd. Hij zei daarbij herhaaldelijk sorry tegen de mensen van de moskee en zijn eigen familie. 
Ook bood de man excuses aan voor het feit dat hij had meegelopen bij demonstraties van actiegroep DTG tegen de komst van een asielzoekerscentrum. 

Molotovcocktails in schuur gemaakt

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van brandstichting met terroristisch oogmerk. Hij gooide de brandbom niet zelf, maar was volgens het OM wel betrokken bij de voorbereidingen.
Zo werden de molotovcocktails in zijn schuurtje gemaakt en overlegde hij via WhatsApp met andere verdachten over de actie. In die chatgesprekken maakten de verdachten volgens het Openbaar Ministerie ook verwijzingen naar de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. 

Bewust angst aanjagen

Volgens het OM heeft de man samen met de andere verdachten bewust een deel van de bevolking angst aangejaagd door een moskee als doelwit te kiezen. 
Het was daarmee geen aanslag op een individu maar op een hele grote groep mensen. Zij voelen zich volgens het OM door de brandstichting minder veilig. 

Emoties

Bij de 34-jarige Enschedeër liepen de emoties hoog op bij het voorlezen van zijn verklaring. Zijn advocaat moest uiteindelijk de laatste zinnen voorlezen.
De advocaat vroeg de rechter de man vrij te laten. Hij heeft een traject lopen en wil dat graag bij Mediant voortzetten. De rechter besloot echter dat de man vast moet blijven zitten. 
Volgende maand gaat de zaak verder en verschijnen de andere vier betrokkenen voor de rechter.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.