nieuws

Tienduizenden jonge palingen uitgezet in omgeving Kampen

In Kampen en omgeving zijn zaterdag ruim 27.000 kleine palingen uitgezet om de palingstand te verbeteren.
De jonge vissen zijn gevangen voor zuidkust van Frankrijk en naar een Nederlandse kweker gebracht. Daar zijn ze aangesterkt en gegroeid tot palingen van ongeveer tien centimeter. Het is de bedoeling dat ze de komende jaren groeien tot grote volwassen palingen.

Paling dreigt uit te sterven

Doordat de afgelopen tientallen jaren er steeds meer dammen en sluizen zijn gebouwd in sloten, rivieren en kanalen lukte het de paling niet meer om zelfstandig vanaf de Noordzee onze wateren binnen te zwemmen. De vissoort dreigt daardoor uit te sterven. 
In de omgeving van Kampen zijn meerdere instanties die zich inzetten om de palingstand op pijl te houden. Dat zijn onder meer peurvereniging KIJG, De Stadserven Kampereiland en stichting DUPAN. Zij krijgen financiële steun van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland.

Uitzetten op verschillende plekken

Het is voor het zevende achtereenvolgende jaar dat in de omgeving van Kampen jonge palingen zijn uitgezet. Dat gebeurde vandaag onder meer bij de stadsbrug in de IJssel, in het Ganzendiep bij Grafhorst en in bij de Mandjeswaardbrug in de Goot vlakbij Kamperzeedijk.
Vissen op paling is verboden: alleen leden van de peurvereniging mogen dat, maar in beperkte mate. Het is de bedoeling dat volwassen palingen na ongeveer vier tot vijf jaar weer terug zwemmen naar de Noordzee. Vanuit de wateren rond de IJssel is dat volgens de peurvereniging wel te doen voor de palingen.
Het enige obstakel in hun route is de Afsluitdijk. Met het waterschap zijn daarover speciale afspraken gemaakt. Door op bepaalde tijden voorzichtig te schutten kunnen de palingen de Noordzee bereiken. Daar start een lange tocht naar de Saragossa zee waar de palingen gaan paren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.