nieuws

'FC Twente bereidt zich voor op faillissement na uitspraak rechter'

Enkele schuldeisers van FC Twente hebben onmiddellijk miljoenen euro's teruggeëist van de club. Ze deden dat nadat de rechter gisteren had bepaald dat de KNVB de Enschedese club terecht mocht laten degraderen naar de Jupiler League. Volgens de Twentsche Courant Tubantia hebben onder meer investeringsmaatschappij Doyen en een aantal Engelse geldschieters zich gisteravond al gemeld.
Als de beroepscommissie van de KNVB de straf in stand houdt en Twente degradeert, dan moet de club het faillissement aanvragen, schrijft de krant
De schuldeisers willen nu geld zien, omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat ze worden terugbetaald als FC Twente in de Jupiler League speelt. De Engelse geldschieters hebben per brief laten weten dat ze zowel het bestuur van FC Twente als de KNVB aansprakelijk stellen voor schade die zij eventueel gaan lijden.

Langdurig overleg

Gisteravond en vandaag is overleg geweest tussen onder meer FC Twente en een delegatie van de gemeente. In een reactie aan de krant zegt een woordvoerder van de club dat alle scenario's zijn bekeken en dat een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. De enige optie is dan een faillissement.
FC Twente heeft de betaling van de salarissen aan het personeel voor de maand juni inmiddels bevroren. De lonen worden niet meer uitbetaald als het faillissement inderdaad wordt aangevraagd.

Schuldenlast van tachtig miljoen euro

De club heeft op dit moment een schuldenlast van zo'n tachtig miljoen euro: vijftig miljoen langlopend, dertig miljoen kortlopend. De directie denkt dat de inkomsten met twintig miljoen euro dalen in de eerste divisie.
FC Twente heeft alle hoop gevestigd op de beroepscommissie van de licentiecommissie van de KNVB, die mogelijk komende week al uitspraak doet. Als die in navolging van de rechter in Utrecht ook oordeelt dat de club mag degraderen, dan overweegt FC Twente in beroep te gaan tegen de uitspraak van het kort geding.

Onduidelijkheid over garantstelling en spelers

FC Twente weet niet of de gemeente Enschede nog voor een bedrag van 32 miljoen euro garant wil staan als de club niet meer in de eredivisie
speelt. Ook is onduidelijk of een groep investeerders de club nog voor twaalf miljoen euro wil steunen. FC Twente vreest verder dat een sterspeler als Hakim Ziyech op dit moment niet voor de hoofdprijs vertrekt. Hij is net als al zijn ploeggenoten transfervrij als de club failliet gaat.
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.