nieuws

Politiebaas verzet zich tegen publicatie geheim rapport vuurwerkramp

Vuurwerkramp in Enschede (still)
Vuurwerkramp in Enschede (still) © Danny de Vries
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie verzet zich tegen het openbaar maken van een intern politierapport over de vuurwerkramp in Enschede in 2000.
Hij gaat in beroep tegen het vonnis van de Zwolse rechtbank die publicatie van het niet geopenbaarde rapport eist. Het gaat om een rapport dat de handelswijze onderzocht van het rechercheteam dat de vuurwerkramp onderzocht. 
Volgens een woordvoerder van de Nationale Korpschef verzet de politiebaas zich niet tegen het openbaar maken van het rapport, maar wil de leiding dat voordat het vrijgegeven wordt, namen in het rapport weggehaald kunnen worden. 

'Rechterlijke macht misleid'

Het gevraagde rapport staat haaks op de bevindingen van de rijksrecherche uit 2004. De rijksrecherche concludeerde dat er geen fouten zijn gemaakt tijdens de opsporingshandelingen. Uit het niet geopenbaarde rapport zou blijken dat de rechterlijke macht is misleid en rechercheurs van het onderzoeksteam strafbare feiten hebben gepleegd.

Bevindingen geheime rapport schokkend

Dat niet geopenbaarde rapport is opgesteld door agenten van het politiekorps Gelderland Midden. Zij schrijven dat de Rijksrecherche cruciale getuigen niet heeft gehoord én informatie niet heeft gebruikt die eerder door de Gelderse agenten was verzameld.
Dat team van Gelderse agenten deed één jaar voor de rijksrecherche een eigen onderzoek. Die bevindingen waren zo schokkend dat deze kritische onderzoekers aan de kant werden gezet en de rijksrecherche het onderzoek overnam. 

'Dit is een doofpot'

Oud-rechercheur Jan Paalman van het onderzoeksteam van destijds heeft altijd beweerd dat er handelingen zijn verricht die niet door de beugel konden. Hij werd samen met collega Charl de Roy van Zuijdewijn ontslagen.
De Rijssenaar is uiterst teleurgesteld dat de nieuwe Nationale Korpschef Akerboom een nieuwe poging doet om te voorkomen dat het kritische rapport openbaar wordt gemaakt. "Dit is echt een doofpotconstructie", aldus Paalman in een reactie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.