nieuws

Laarzenfabrikant Dunlop verovert de wereld vanuit Raalte

Minister Kamp in Dunlop fabriek Raalte
Minister Kamp in Dunlop fabriek Raalte © Hans Bellert RTV Oost
De Raalter 'rubber'-laarzenfabrikant Dunlop is met de overname van de Amerikaanse laarzenfabrikant 'Onguard' veruit de grootste ter wereld geworden. Minister Kamp van Economische Zaken kwam vanmorgen op bezoek bij het Raalter bedrijf.
Minister Kamp kwam naar Raalte omdat de lening die Dunlop gebruikt voor de overname (en verdere investeringen) indirect door Kamp mogelijk is gemaakt. Kamp is namelijk initiatiefnemer van het 'Bedrijfsleningenfonds', een fonds waarin grote beleggers - zoals pensioenfondsen en enkele banken - investeren. En van de lening van 100 miljoen voor Dunlop komt 24 miljoen uit het 'Bedrijfsleningenfonds', de rest van de Rabobank. 

7 miljoen laarzen

Met de overname van 'Onguard' maakt Dunlop zo'n 7 miljoen laarzen per jaar. Het bedrijf groeit nog steeds hard (meer dan 10 procent per jaar) en heeft een omzet rond de 100 miljoen euro. Naast de hoofdvestiging in Raalte, waar zo'n honderd man werkt, is er een productielocatie in Portugal en daar werken zo'n vierhonderd mensen. In de Amerikaanse vestiging gaat Dunlop ook haar eigen laars 'Purofort' produceren, de topper onder de laarzen. 

Dunlop was Hevea

Dunlop heeft een heel lange geschiedenis die teruggaat naar het begin van de vorige eeuw. Hevea (de latijnse naam voor 'rubberboom') was toen een verwerkend bedrijf waarin met rubber veel producten, zoals laarzen, werden gemaakt. Tegenwoordig wordt er alleen nog natuur-rubber in de zool van een specifiek type gebruikt. Dunlop is in handen van investeringsmaatschappij Gilde en de huidige directie. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.