nieuws

Datacenter Hengelo bij hoge uitzondering geopend voor belangstellenden

Ze zijn zwaar beveiligd. Niemand komt er zomaar binnen. Maar bij hoge uitzondering zijn de datacenters van Previder in Hengelo vandaag geopend voor belangstellenden. Aanleiding is de nationale datacenterdag.
Dat betekent niet dat iedereen zo binnen kan wandelen. Je van tevoren aanmelden is een vereiste. Vooral studenten van Saxion Hogeschool hebben zich bij Previder laten informeren. 

Vlakbij Ikea en Thales

De datacenterdag is bedoeld om de rol van datacenters voor de Nederlandse economie bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Previder heeft twee datacenters in Hengelo. Het bekendste gebouw staat pal aan de A1 bij afrit Hengelo. Het andere pand staat vlakbij technologiebedrijf Thales. 
Honderden bedrijven hebben hun servers in één van de gebouwen ondergebracht of slaan er hun data op. "Dagelijks loggen hier 1 miljoen basisschoolleerlingen in", zegt directeur Eric Vredeveldt van Previder. "Applicaties voor scholieren, leerlingvolgsystemen, het draait hier op servers." 

Data van Apple? Google?

Wordt in Hengelo data opgeslagen van Apple en Google? Het blijft onduidelijk. Namen van bedrijven die gebruik maken van de datacenters wil Vredeveldt niet noemen. "Het zijn veel dienstverlenende organisaties, midden- en kleinbedrijven en onderwijsinstellingen." 
Vaak zijn het privacygevoelige gegevens. De panden van Previder worden dan ook zwaar bewaakt. Niet alleen tegen de 'ouderwetse' inbrekers. Daarvoor staan hoge hekken om de panden, is er 24 uur per dag beveiliging en hangt het vol camera's. Vooral cybercriminelen proberen bij de datacenters binnen te komen. 

Wekelijks DDos-aanvallen

"We krijgen drie tot vijf DDos-aanvallen per week", zegt Security Officer Jeroen Renard van de Odin Groep, waarvan Previder onderdeel is. Bij een DDos-aanval wordt zoveel verkeer naar de servers gestuurd dat ze het niet meer aankunnen.
"De grootte van die aanvallen fluctueert. We kunnen ze tegenwoordig goed afslaan. We leiden het internetverkeer snel om zodat het geen issue is voor onze klanten. Ze gewoon door kunnen werken." Daarnaast krijgen ze steeds meer te maken met 'ransomware', criminelen die virussen op servers proberen te zetten waardoor bestanden niet meer toegankelijk zijn."

Voorlopig werk genoeg

Nu er steeds meer wordt opgeslagen bij clouddiensten is de groei er bij de datacentra voorlopig niet uit. Bij Previder werken 45 mensen, de Odin groep telt inmiddels 330 medewerkers.
"Samen met de brancheorganisaties van datacenters en cloudplatformen zijn we bezig om het digital mainport van Nederland neer te zetten", zegt directeur Vredeveldt van Previder. "Zo kunnen we aan Europa laten zien dat wij het land zijn om dit soort digitale activiteiten uit te voeren. Voor de studenten die vandaag bij de datacenterdag zijn leggen we de nadruk op de goede carrièremogelijkheden in de datacenterbrache." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.