nieuws

Eerste re-integratiemarkt voor gedetineerden in gevangenis in Zwolle

Het is best lastig als je na maanden, of misschien wel jaren weer vrij komt uit de gevangenis. Wat ga je dan doen? Bij wie kan je terecht? Om gevangen op weg te helpen houdt de Penintiare Inrichting (PI) in Zwolle vandaag een re-integratiemarkt.Â
Binnen de muren van de gevangenis presenteren werkgevers en andere organisaties zich aan de gevangenen.
"Het is niet alleen gericht op het vinden van een baan, maar ook organisaties die zich bezig houden met wonen, scholing en verslavingszorg zijn er", zegt Britt Veenman die de markt organiseert. 

Is dat nieuw, zo'n markt?

In andere gevangenissen in Nederland is al eerder zo'n markt georganiseerd maar voor de PI in Zwolle is het de eerste keer. "We willen dat gevangenen informatie krijgen, maar ook alvast een gezicht zien van de persoon bij wie ze terecht kunnen als ze weer vrij zijn."
Een aantal organisaties dat vandaag op de markt staat, begeleidt gevangen ook al tijdens hun detentie, maar het is volgens Veenman goed om verschillende organisaties samen te brengen.

Gevangenen worden toch al begeleid?

"Binnen de muren van de gevangenis hebben ze wel een case manager of een mentor, maar eenmaal buiten moeten ze toch verder", zegt Veenman. Het is fijn om dan te weten waar je terecht kunt. 
Het was volgens Veenman niet moeilijk om organisaties te vinden die wilden komen. "Ik moest er eerder een rem op zetten om te voorkomen dat we niet voor iedereen plaats hebben."

Willen de gevangenen wel komen?

De markt is overigens niet verplicht voor gedetineerden. "Ik kan me voorstellen dat gevangenen die nog een paar jaar te gaan hebben geen interesse voor de markt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.